Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be looking at how to examine structural features. We will establish some key techniques writers use and the subject terminology you will need to help you explain your understanding of the text. We will return to our reading of our extract from 'The Time Machine' by H G Wells and build on our reading strategy of breaking the text down into first / next / then / finally which is designed to help us move onto our structural analysis. Today, we will be working with a planning frame; we will break this down and look at how to complete this together.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
The extract contains a flashback account of what happened to the Time Traveller in his invention.
false
Correct answer: true
Q2.
The extract is from the rising action of the novel. In the passage we are introduced to a complication. What is it?
he cannot get a companion to join him
he couldn't try his machine as Mrs Watchett interrupted him
the weather conditions were poor
Correct answer: there are issues with the parts he needs for the machine
Q3.
At first he is unsure that he has actually travelled in time at all. What proves it to him?
he has knocked over a piece of furniture on his return
Correct answer: he notices the time on the clock has changed
he sees that it is now dark outside and it wasn't before
Mrs Watchett tells him
Q4.
How does Wells describe the sensations of time travel? Select the correct quotation.
they are exceedingly unpleasant
they are excessively disturbing
Correct answer: they are excessively unpleasant
they are frighteningly unpleasant
Q5.
What action does Wells give to the sun?
darting
Correct answer: hopping
jumping
skipping

5 Questions

Q1.
What part of the text is this extract from?
climax
denouement
exposition
falling action
Correct answer: rising action
Q2.
Which one of the following is not a structural feature?
flashback
Correct answer: sentence length
shift in focus
zoom-in
Q3.
Is this statement true or false? "When you look at the structure of a text you need to describe what happens first, next, then and finally."
Correct answer: false
true
Q4.
What does Wells do at the end of the passage when he comments on the Time Traveller's view of Earth and makes us think about man's insignificance in the face of nature?
broaden the perspective
Correct answer: narrow the perspective
shift in focus
zoom-in
Q5.
Complete the phrase to describe a structural technique - "combine external actions with __________ thoughts."
external
impersonal
Correct answer: internal
personal