Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to use punctuation when writing lists. We will then apply that knowledge in a short piece of creative writing.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which word below is a subordinate conjunction?
house
out
the
Correct answer: whenever
Q2.
Complete the rule: If the part that starts with even though, because or whenever is at the start of the sentence, it is followed by a ...
colon
Correct answer: comma
exclamation mark
full-stop
Q3.
Choose the correct sentence.
Because I didn't wake up on time I'm going to be late.
Even though it rained yesterday it was still very warm.
Correct answer: I enjoy eating pizza because it is delicious.
I want to play outside, whenever it is warm.
Q4.
Can you start a sentence with because?
no
Correct answer: yes
Q5.
Why do we need subordinate clauses?
Correct answer: To add extra information to a sentence.
To make writing easier.
To make writing more complicated.
We don't need them.

5 Questions

Q1.
Why do we write lists?
To make people laugh.
To say goodbye.
To say hello.
Correct answer: To talk about two or more things.
Q2.
Choose the sentence that is punctuated correctly.
The car was clean shiny and new
Correct answer: The car was clean, shiny and new.
The car was clean, shiny, and new.
The car, was clean shiny and, new.
Q3.
How do you know when to include a comma in a list?
A comma should be included between every word in the list.
Correct answer: A comma should be used to replace all the 'and's except for the last one.
A comma should not be included in a list.
A comma should only be used at the end of the sentence.
Q4.
'The tree was tall and crooked.' Does this sentence need a comma?
Correct answer: No
Yes
Q5.
Which of the following sentences is incorrect?
Cats are funny quick furry and small.
Correct answer: Hedgehogs are small, round, cute and spiky.
Horses are, brown, fast, intelligent, and big.
Pandas are black, white friendly and, interesting.