Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to structure our sentences when writing about when and where things happen. We will also learn how to use punctuation in these sentences.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Select the correct example of a NOUN.
be
eat
read
Correct answer: table
Q2.
What is the correct definition of a pronoun?
A word to describe a noun.
Correct answer: A word to replace a noun to avoid repeating yourself.
An action word.
The first word in a sentence.
Q3.
Which of the following is a SUBJECT PRONOUN?
bus
Correct answer: He
her
him
Q4.
How do you decide when to use a pronoun?
Correct answer: When the next sentence uses the same subject, use a pronoun to replace it.
When you can remember to use one.
When you have used a verb too many times.
Whenever you feel like it.
Q5.
What is the object of a sentence?
The adjective in the sentence.
The middle word of the sentence.
Who or what is doing the action.
Correct answer: Who or what the action is being done to.
Q6.
What is the subject of the sentence?
The end of the sentence.
The longest word in the sentence.
The verb in the sentence.
Correct answer: Who or what is doing the action.

6 Questions

Q1.
What is the correct definition of a subordinate clause?
A sentence without a noun.
A sentence without a verb.
Part of a sentence which can stand alone by itself.
Correct answer: Part of a sentence which does NOT make sense by itself.
Q2.
Which sentence is punctuated correctly?
As soon as Mr Parker saw, the coat he wanted it.
Before he, went to the cinema he bought snacks.
Correct answer: On Monday, I broke my ankle.
When Sally saw that it was raining she decided to stay inside.
Q3.
'I will finish my homework after I have eaten dinner. ' Which part of this sentence tells us when it happened?
after
after I have
Correct answer: after I have eaten dinner
will
Q4.
Which sentence uses commas correctly?
Correct answer: Afterwards, Leo went straight to bed.
Before, Luke left the house he closed all the windows.
Finally Jack, got to the front of the line.
Later that day, I took, the train home.
Q5.
The dog ran to the park after escaping from the garden. Choose the rewritten sentence which begins with when it happened.
After escaping from the garden the dog ran to the park.
Correct answer: After escaping from the garden, the dog ran to the park.
The dog ran, after escaping from the garden to the park.
To the park, the dog ran after escaping from the garden.
Q6.
What do you need to make sure you include when writing a sentence that begins with where or when something happened.
Correct answer: comma
pronoun
semi-colon
verb