Year 7

Subordinate conjunctions: although, unless and if

Year 7

Subordinate conjunctions: although, unless and if

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about conjunctions we can use with subordinate clauses. By the end of the lesson, we will also be able to punctuate sentences using conjunctions correctly.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
What is the correct definition of a subordinate clause?
A sentence without a noun.
A sentence without a verb.
Part of a sentence which can stand alone by itself.
Correct answer: Part of a sentence which does NOT make sense by itself.
Q2.
Which sentence is punctuated correctly?
As soon as Mr Parker saw, the coat he wanted it.
Before he, went to the cinema he bought snacks.
Correct answer: On Monday, I broke my ankle.
When Sally saw that it was raining she decided to stay inside.
Q3.
'I will finish my homework after I have eaten dinner. ' Which part of this sentence tells us when it happened?
after
after I have
Correct answer: after I have eaten dinner
will
Q4.
Which sentence uses commas correctly?
Correct answer: Afterwards, Leo went straight to bed.
Before, Luke left the house he closed all the windows.
Finally Jack, got to the front of the line.
Later that day, I took, the train home.
Q5.
The dog ran to the park after escaping from the garden. Choose the rewritten sentence which begins with when it happened.
After escaping from the garden the dog ran to the park.
Correct answer: After escaping from the garden, the dog ran to the park.
The dog ran, after escaping from the garden to the park.
To the park, the dog ran after escaping from the garden.
Q6.
What do you need to make sure you include when writing a sentence that begins with where or when something happened.
Correct answer: comma
pronoun
semi-colon
verb

5 Questions

Q1.
What is the best definition of a subordinate conjunction?
A fancy word.
A sentence that makes sense by itself.
Correct answer: A word we use to join a full sentence to a subordinate clause.
Part of a sentence which removes information.
Q2.
Which word is a subordinate conjunction?
and
bear
Correct answer: If
look
Q3.
Choose the CORRECT sentence.
I would go to the cinema, if I had money.
if i had money i would go to the cinema
If I had money I would go to the cinema.
Correct answer: If I had money, I would go to the cinema.
Q4.
When the part of the sentence that starts with although, unless or if is at the start of the sentence, it needs to be followed by a...
Correct answer: comma
exclamation mark
full-stop
verb
Q5.
Click on the sentence missing a comma.
Correct answer: Although we have been busy it has also been fun.
I'm missing school although it has been nice to spend time at home.
If I had more time, I would go to the gym.
Unless I go to bed early, I will be very tired tomorrow.