Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will introduce the concept of fused sentences. We will then apply that knowledge in a piece of creative writing.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Which sentence is correct?
Correct answer: Where is that?
Where Is that?
Where Is That?
Where that?
Q2.
Which word requires a capital letter?
Correct answer: peter
school
sister
walked
Q3.
Which of these words is plural?
Correct answer: chickens
cow
dog
horse
Q4.
What is the subject of this sentence? Michael went to the supermarket yesterday.
Correct answer: Michael
supermarket
went
yesterday
Q5.
What is the verb in this sentence? The boy bought a new shirt.
Correct answer: bought
new
shirt
The boy
Q6.
Which sentence uses was/were correctly?
Bill Sikes were a villain,
Correct answer: Oliver was hungry.
Oliver were hungry.
Victorian orphans was often hungry.

7 Questions

Q1.
Which of these is a fused sentence?
Correct answer: I walked to school he took the bus.
I walked to school. He took the bus.
I walked to school. She took the bus.
I walked to school. They took the bus.
Q2.
What must a complete sentence have in it?
a subject
Correct answer: a subject and a verb
a verb
an adjective
Q3.
Which of these words must have a capital letter?
ball
fish
Correct answer: france
scooter
Q4.
What is the verb in this sentence? Her mum brought a cake.
a cake
Correct answer: brought
Her mum
mum
Q5.
What is the subject of this sentence? The shop opened at 8am.
8am
opened
shop
Correct answer: The shop
Q6.
Which of these verbs is in the past tense?
Correct answer: climbed
eating
flying
walking
Q7.
When must you use a capital letter?
Correct answer: for names of specific people or places
for the last word in every sentence
only at the start of a sentence
whenever you feel like it