Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will develop comprehension of incomplete sentences. We will then apply that knowledge in a piece of creative writing.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

7 Questions

Q1.
Which of these is a fused sentence?
Correct answer: I walked to school he took the bus.
I walked to school. He took the bus.
I walked to school. She took the bus.
I walked to school. They took the bus.
Q2.
What must a complete sentence have in it?
a subject
Correct answer: a subject and a verb
a verb
an adjective
Q3.
Which of these words must have a capital letter?
ball
fish
Correct answer: france
scooter
Q4.
What is the verb in this sentence? Her mum brought a cake.
a cake
Correct answer: brought
Her mum
mum
Q5.
What is the subject of this sentence? The shop opened at 8am.
8am
opened
shop
Correct answer: The shop
Q6.
Which of these verbs is in the past tense?
Correct answer: climbed
eating
flying
walking
Q7.
When must you use a capital letter?
Correct answer: for names of specific people or places
for the last word in every sentence
only at the start of a sentence
whenever you feel like it

5 Questions

Q1.
Which sentence is correct?
dangerous Dave went to a fantastic shop in London.
Dangerous Dave went to a fantastic shop in london.
Correct answer: Dangerous Dave went to a fantastic shop in London.
Dangerous Dave went to a Fantastic shop in London.
Q2.
Which sentence is correct?
We was in Newcastle yesterday.
We were in newcastle yesterday.
Correct answer: We were in Newcastle yesterday.
We Were in Newcastle yesterday.
Q3.
Which sentence is correct?
Alexa was angry she wanted to leave.
Correct answer: Alexa was angry. She wanted to leave.
Alexa were angry she wanted to leave.
Alexa were angry. She wanted to leave.
Q4.
Which sentence is correct?
She usually went to the gym on mondays.
Correct answer: She usually went to the gym on Mondays.
She usually went to the Gym on Mondays.
She Usually went to the gym on Mondays.
Q5.
Which sentence is correct?
There are three people on the bus yesterday.
There is three people on the bus yesterday.
There was three people on the bus yesterday.
Correct answer: There were three people on the bus yesterday.