Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will introduce the verb 'to be' and the subject of a sentence. We will then apply that knowledge in a piece of creative writing.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of the following words is a verb?
ball
green
Correct answer: jumped
table
Q2.
Which of the following words should have a capital letter?
and
Correct answer: james
pink
slipped
Q3.
Which of the following words is a verb?
cloud
jumper
red
Correct answer: watched
Q4.
Which of the following words is a verb?
computer
orange
window
Correct answer: worked
Q5.
Which of the following words should have a capital letter?
carpet
door
Correct answer: monday
rabbit

7 Questions

Q1.
What is the subject in this sentence? 'The cat chased the mouse.'
chased
mouse
the
Correct answer: The cat
Q2.
Which of these words is a subject? (A part that names)
Correct answer: I
jumped
listened
ran
Q3.
Which word in the following sentence is a verb? 'The girl danced all night.'
all
Correct answer: danced
night
The girl
Q4.
Which of the following words is a verb?
cats
funny
to
Correct answer: was
Q5.
Which sentence is correct?
Correct answer: Karen went to the shop and bought a book.
Karen went to the shop and bought a Book.
Karen went to the shop and Bought a book.
Karen went to the Shop and bought a book.
Q6.
Which of these past tense verbs is incorrect?
helped
Correct answer: meeted
ran
walked
Q7.
Which of the following words is a verb?
house
Peter
Saturday
Correct answer: were