Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring Act 1, Scene 1 of ‘Othello’

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore how an audience might respond to the character of Iago in the opening scene.

      Key learning points

      1. Iago is an agent of disorder - his motive is less important than the impact of his actions on the tragic hero.
      2. Iago might be described as a malcontent.
      3. Iago's diabolical nature is established in the line "I am not what I am", reflecting reversal and disorder.
      4. Iago causes disorder in the mind of Brabantio, by revealing his daughter's deceit.

      Keywords

      • Elope - Run away secretly to get married.

      • Malcontent - A person who is dissatisfied and complaining.

      • Visage - A visage is a person’s face or an image of something.

      • Bigot - A bigot is someone prejudiced and/or antagonistic against a particular group.

      • Diabolical - Suggestive of the devil.

      Common misconception

      Shakespearean tragic heroes are often nobility who command respect from all before their fall.

      Othello, the tragic hero, is not respected by Iago and Roderigo because of his race.

      Teacher tip

      Ask students how a modern audience may react to the opening of the play compared to an Elizabethan one.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In the play 'Othello', what do we know about Othello and Desdemona?

      Correct answer: they have secretly married
      they have publicly married
      they are courting

      Q2.
      Why does Iago dislike Othello at the beginning of the play 'Othello'?

      Iago was courting Desdemona before Othello married her
      Correct answer: Othello passed Iago over for a promotion
      Othello killed Iago's brother

      Q3.
      What is a key theme in Shakespeare's tragedies?

      love
      ambition
      Correct answer: disorder

      Q4.
      What is a convention of the tragic hero?

      Correct answer: they start off with high status and then experience a downfall
      they start with low status but grow in esteem
      their fate stays stable throughout the play

      Q5.
      In Shakespeare's 'Othello', which character plays the biggest role in Othello's downfall and why?

      Cassio for having an affair with Desdemona
      Desdemona for being unfaithful to Othello
      Correct answer: Iago for manipulating Othello into believing his wife was unfaithful

      Q6.
      In the play 'Othello', what is arguably Othello's hamartia from the list below?

      ambition
      prejudice
      superiority
      lust
      Correct answer: jealousy

      6 Questions

      Q1.
      Where does Act 1 Scene 1 of 'Othello' fall in the five-act structure?

      rising action
      Correct answer: exposition
      falling action

      Q2.
      In Act 1 Scene 1 of 'Othello', what does Iago say he will do?

      Correct answer: pretend to be loyal to Othello but deep down have his own best interest at heart
      kill Othello
      steal Desdemona from Othello

      Q3.
      How does Iago stir up disorder in Act 1 Scene 1 of 'Othello'?

      he encourages Roderigo to flirt with Desdemona
      Correct answer: he tells Brabantio that Desdemona has eloped with Othello
      he hatches a plan with Roderigo to break into Othello's house

      Q4.
      What does Iago say in Act 1 Scene 1 of 'Othello' that could make the audience consider him as 'diabolical'?

      ''Were I the Moor, I would not be Iago''
      ''Call up her father, Rouse him: make after him, poison his delight''
      Correct answer: ''I am not what I am''

      Q5.
      ''Tis the curse of service. Preferment goes by letter and affection''. What does this quote show about Iago in Shakespeare's 'Othello'?

      Correct answer: He is bitter about being passed over for a promotion
      He loves Desdemona
      He is a bigot

      Q6.
      In the play 'Othello', Iago's comments to Brabantio about Desdemona and Othello, reveal Iago's ...

      jealousy about Desdemona being with another man.
      Correct answer: prejudice against Othello because of his race.
      hatred for Brabantio having let Desdemona do whatever she wants.

      To help you plan your 9 English lesson on: Exploring Act 1, Scene 1 of ‘Othello’, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...