Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring Prospero's power over Miranda in Shakespeare's 'The Tempest'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand and consider the power dynamics between Prospero and Miranda in relation to contemporary patriarchal society.

      Key learning points

      1. In Shakespeare’s time, daughters were expected to obey their fathers.
      2. Prospero hides Miranda’s backstory from her which shows how controlling he is.
      3. Prospero intends for Ferdinand and Miranda to fall in love.
      4. While Miranda seems to disobey Prospero to fight for Ferdinand, she is actually unwittingly following Prospero’s plan.

      Keywords

      • Power - Having power is having the ability to influence people or events.

      • Obedient - Being obedient means doing, or being willing to do, what someone tells you to do.

      • Subversive - Being subversive means actively going against an established system.

      • Patriarchal - A patriarchal society is one where men hold positions of authority and women are seen as inferior.

      Common misconception

      Students often think that women in Shakespeare's time always obeyed the male figures in their life.

      There are many examples of women being disobedient and not following the rules of the male figures in their life.

      Teacher tip

      You could ask the students to act out the scenes and change Miranda's tone of voice to either show her being defiant or pleading with Prospero.

      Equipment

      You may want a copy of Shakespeare's 'The Tempest' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A patriarchal society is where men...

      Correct answer: hold positions of authority
      are powerless
      are on equal footing with women

      Q2.
      In a patriarchal society, how do you think daughters are supposed to behave towards their fathers?

      defiantly
      Correct answer: obediently
      subversively

      Q3.
      Being obedient means to...

      tell people what to do
      Correct answer: do or be willing to do what others tell you to
      not do what other people tell you to

      Q4.
      In Shakespeare's time, which of the following traits were women expected to have?

      Correct answer: beauty
      defiance
      power
      Correct answer: meekness

      Q5.
      In Shakespeare's 'The Tempest', when Prospero is explaining their backstory to Miranda he continually asks her if she's paying attention. Which of the following does this suggest?

      he's worried that he's not telling the story properly
      Correct answer: he wants to make sure she's focused
      Correct answer: he doesn't trust her to pay attention
      he doesn't trust himself to stay focused

      Q6.
      In a patriarchal society, who do you think would stereotypically choose a daughter's husband?

      Correct Answer: the father, her father, dad, her dad, a man

      6 Questions

      Q1.
      In Shakespeare's 'The Tempest', what relation is Prospero to Miranda?

      Correct answer: her father
      her uncle
      no relation

      Q2.
      In Shakespeare's 'The Tempest', how does Prospero ensure that Miranda and Ferdinand meet?

      He tells Ferdinand of the plan.
      Correct answer: He tasks Ariel with leading Ferdinand to them.
      He arranges it with Alonso.

      Q3.
      In Shakespeare's 'The Tempest', what does Prospero withhold from Miranda for twelve years?

      his love
      Correct answer: her backstory
      her name

      Q4.
      In Shakespeare's 'The Tempest', why does Prospero decide to make things "uneasy" for Miranda and Ferdinand?

      He doesn't like Ferdinand.
      Correct answer: He wants to test their love.
      He doesn't think Ferdinand is worthy of Miranda,

      Q5.
      In Shakespeare's 'The Tempest', how does Miranda react when Prospero declares Ferdinand a "traitor"?

      Correct answer: She defends Ferdinand.
      She agrees with her father.
      She doesn't say anything.

      Q6.
      In Shakespeare's 'The Tempest', by defending Ferdinand to her father and defying his order to be silent, Miranda is being .

      Correct Answer: subversive, Subversive, subversive., Subversive.

      To help you plan your 7 English lesson on: Exploring Prospero's power over Miranda in Shakespeare's 'The Tempest', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...