Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reporting on Mormor's death in 'The Twisted Tree'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan an effective article reporting on Mormor's death.

      Key learning points

      1. Effective planning starts with a 'brain dump' where you recall as much relevant information about the task as possible.
      2. Language devices should match the tone of the article.
      3. Exclamatory sentences are not appropriate for an article about Mormor's death as it's a factual article.
      4. A 5-paragraph structure is effective for an article, including an introduction, 3 supporting details and a conclusion.

      Keywords

      • Tone - the overall mood or feeling of a piece of writing

      • Brain dump - the act of writing down everything that comes to mind on a particular topic

      • Compassionate - to feel or show pity, sympathy and understanding for people who are suffering

      • Exclamatory sentences - a sentence that expresses sudden or strong emotions and feelings ending with an exclamation mark

      Common misconception

      Pupils may think that using exclamatory sentences is appropriate in a newspaper article about Mormor's death to express strong emotions.

      Explain that while exclamatory sentences express sudden or strong emotions, they are not appropriate for a factual newspaper article. Instead, emphasise using emotive language and other devices that convey the community's feelings respectfully.

      Teacher tip

      Create a visual aid that outlines the structure of a newspaper article (headline, subheading, introduction, body paragraphs, conclusion). This will help students visually organise their thoughts and ensure they include all necessary components.

      Equipment

      You will need access to the text 'The Twisted Tree' by Rachel Burge, published by Hot Key Books, 2019

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Starting with the first, put these parts of a newspaper article in order.

      1 - headline
      2 - subheading
      3 - opening
      4 - main body
      5 - tail

      Q2.
      Which part of a newspaper article is most likely to use rhyme or alliteration?

      the main body
      the subheading
      Correct answer: the headline
      the conclusion

      Q3.
      Which part of a newspaper article introduces the who, what, where, when and why?

      headline
      subheading
      Correct answer: opening
      tail

      Q4.
      What is the purpose of a subheading in a newspaper article?

      to provide a detailed explanation
      to introduce a new section
      Correct answer: to develop the headline further with more detail
      to include background information

      Q5.
      Newspaper articles should generally be written in ...

      first-person.
      second-person.
      Correct answer: third-person.
      a variety of narrative perspectives.

      Q6.
      Which of the below statements about Mormor, from 'The Twisted Tree', are true?

      Correct answer: She lives in a secluded cabin in Norway.
      Correct answer: She is Martha's grandmother.
      Correct answer: She waters the twisted tree.
      She comes back to life at the end of the story.
      She defeats the draugr.

      6 Questions

      Q1.
      What is the primary purpose of a newspaper headline?

      to summarise the article
      Correct answer: to hook the reader's interest
      to provide detailed information
      to include quotes

      Q2.
      What should be included in the opening of a newspaper article?

      the writer's opinion
      an interview quote
      Correct answer: the 5 Ws: who, what, where, when, why
      a detailed background

      Q3.
      What does the term 'tone' refer to in writing?

      the main events described
      Correct answer: the overall mood or feeling
      the genre of the writing
      the language devices used

      Q4.
      What is an exclamatory sentence?

      a sentence with a question mark
      Correct answer: a sentence that expresses strong emotions
      a sentence with a full stop
      a sentence that provides information

      Q5.
      What type of language device is used in the phrase "whisking them away to realms where gods and heroes roamed"?

      simile
      Correct answer: metaphor
      personification
      alliteration

      Q6.
      Why are exclamatory sentences generally not appropriate for a factual newspaper article?

      they are too long and complicated
      Correct answer: they express opinions and emotions
      they are too formal and technical
      they provide too much detailed information

      To help you plan your 7 English lesson on: Reporting on Mormor's death in 'The Twisted Tree', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...