Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'The Twisted Tree': expressing my ideas about the novel

      Lesson details

      Learning outcome

      I can express my ideas about 'The Twisted Tree' with well-structured writing.

      Key learning points

      1. Our writing should be structured in a clear and logical way with our reader in mind.
      2. Effective writing will include an introduction, main body and conclusion.
      3. Conclusions can follow a three part structure moving from the specific to the general.
      4. Our writing should consider the choices a writer makes, and evaluate their intention.

      Keywords

      • Thesis - an idea you develop and maintain throughout an essay

      • Evaluation - making a judgement or comment about something

      • Conclusion - the final idea left with the reader at the end of an essay

      • Specific - clearly defined or identified

      • Writer's intentions - what a writer wants to achieve or explore in their work

      Common misconception

      Pupils may believe that the conclusion should introduce new ideas or quotes.

      Explain that a conclusion should summarise the main points and restate the thesis in a new way, rather than introducing new evidence or arguments. Its purpose is to reinforce what has already been discussed, reinforcing the main arguments.

      Teacher tip

      Encourage pupils to practice writing conclusions by summarising their main points in one sentence each before they write their full conclusion. This helps them focus on the essence of their argument and ensures they don't introduce new information.

      Equipment

      You will need access to the text 'The Twisted Tree' by Rachel Burge, published by Hot Key Books, 2019

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The thesis statement of an essay or response will come ...

      Correct answer: at the beginning.
      at the end.
      in the middle.
      throughout the entire answer as a whole.

      Q2.
      When writing about 'The Twisted Tree', what might your final paragraph do?

      introduce your thesis
      review the story
      summarise the plot of the novel
      Correct answer: conclude the essay

      Q3.
      'Burge uses Norse mythology to add depth and intrigue to the story, weaving ancient myths into the narrative to heighten the sense of unease.' This is Izzy's overarching idea. As such it is a ...

      Correct answer: thesis.
      topic sentence.
      quote.
      summary.
      main quotation.

      Q4.
      'The Twisted Tree' is a Gothic story. Most Gothic stories will have a supernatural enemy of some kind. Who is this in 'The Twisted Tree'?

      Hel
      Stig
      Mormor
      Correct answer: The draugr
      Gandalf

      Q5.
      Many essay questions will start with the word 'How'. What does the 'How' in a question often refer to?

      themes
      Correct answer: methods
      annotations
      the writer

      Q6.
      What type of quotations are being described here 'quotations which support your topic sentence, and that require analysis'?

      Correct Answer: main

      6 Questions

      Q1.
      What is a thesis statement?

      a summary of the conclusion
      Correct answer: an idea developed and maintained throughout an essay
      a list of quotes from the text
      an evaluation of the writer's style

      Q2.
      What should the first sentence of a conclusion include?

      a new quote
      a summary of the introduction
      Correct answer: a specific response to the thesis
      a list of main points

      Q3.
      Which of the following is NOT a benefit of writing a conclusion?

      Correct answer: it introduces new evidence
      it reminds readers of the thesis
      it shows off evaluative skills
      it sums up ideas

      Q4.
      Why is it important to avoid new information in a conclusion?

      it adds further evaluation
      Correct answer: it can confuse the reader
      it helps with the introduction
      it supports the thesis

      Q5.
      What is the purpose of an evaluative comment in a conclusion?

      to describe the plot
      to provide quotes
      Correct answer: to explain the writer's intentions
      to introduce characters

      Q6.
      What does moving from the specific to the general mean in a conclusion?

      Correct answer: starting with details and ending with a broader comment
      starting with a quote and ending with the thesis
      starting with a general comment and ending with details
      starting with the writer's name and ending with a quote

      To help you plan your 7 English lesson on: 'The Twisted Tree': expressing my ideas about the novel, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...