Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'The Twisted Tree': introducing thesis statements

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a clear thesis statement about 'The Twisted Tree'.

      Key learning points

      1. An introduction to an analytical essay should include a clear thesis statement.
      2. A clear thesis statement should introduce your over-arching argument for the essay and clearly answer the question.
      3. A clear thesis statement should deal with the whole of the novel and how the theme or character develops.
      4. A thoughtful thesis statement should consider the writer's intentions.

      Keywords

      • Thesis - the overarching argument to an essay, supported by the entire text

      • Overarching - the most important thing, that affects all others

      • Annotate - to make and add notes or short explanations to texts or images

      • Methods - the tools a writer uses to create drama, including language choices

      Common misconception

      A thesis statement only needs to focus on one part of the book.

      A thesis statement should address the overarching argument of your essay, which means it needs to consider the entire text.

      Teacher tip

      Encourage students to use sticky notes to mark key moments in the text that relate to their thesis statement. This will help them visualise how different parts of the book support their overarching argument and make it easier to reference specific quotes and events in their essays.

      Equipment

      You will need access to the text 'The Twisted Tree' by Rachel Burge, published by Hot Key Books, 2019

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'The Twisted Tree' the draugr is finally killed by ...

      Correct answer: Martha.
      Stig.
      Mormor.
      Gandalf.
      Hel.

      Q2.
      Which of the below are examples of methods used by a writer?

      their background
      Correct answer: word choices
      their influences
      Correct answer: language devices
      Correct answer: a character's speech

      Q3.
      If something is described as 'the most important thing, that affects all others' then it is ...

      Correct answer: overarching.
      basic.
      thematic.
      clear.

      Q4.
      The 'overarching argument to an essay, supported by the entire text' is known as a ...

      Correct Answer: thesis, thesis statement

      Q5.
      If we are 'making and adding notes or short explanations to texts or images' then we are it.

      analysing
      Correct answer: annotating
      evaluating
      explaining

      Q6.
      A topic sentence will usually come of a paragraph.

      at the end
      Correct answer: at the beginning
      in the middle
      towards the end

      6 Questions

      Q1.
      You may write several essays in your lifetime. Match the essay term to its definition.

      Correct Answer:essay,a piece of writing that explains and develops an argument

      a piece of writing that explains and develops an argument

      Correct Answer:thesis,overarching argument to an essay, supported by whole text

      overarching argument to an essay, supported by whole text

      Correct Answer:topic sentence,first sentence of a paragraph, giving it direction/purpose

      first sentence of a paragraph, giving it direction/purpose

      Q2.
      When given an essay question about 'The Twisted Tree', you should annotate it. What does it mean to annotate an essay question?

      to write topic sentences you can use in an essay
      Correct answer: to make and add notes or short explanations
      to create a thesis statement
      to write down the notes you made on the story onto the essay question
      to re-write the essay question in your own words

      Q3.
      Many essay questions will start with the word 'How'. What does the 'How' in an essay question refer to?

      themes
      Correct answer: methods
      annotations
      the writer

      Q4.
      Here is an essay question about 'The Twisted Tree': 'How does Burge use the draugr to introduce the theme of the supernatural?' What are the key words in the question?

      Correct answer: How
      Correct answer: draugr
      Correct answer: supernatural
      Burge
      introduce

      Q5.
      In what ways is a thesis statement different to a topic sentence?

      a thesis statement is shorter
      Correct answer: a thesis statement is supported by the whole text
      a thesis statement must include quotations
      Correct answer: a topic sentence will focus on one specific idea in a text
      a topic sentence shouldn't be argumentative, unlike a thesis

      Q6.
      What is the purpose of a thesis statement in an analytical essay?

      to provide a summary of the plot
      to introduce the characters
      Correct answer: to establish the overarching argument of the essay
      to list all the themes in the novel

      To help you plan your 7 English lesson on: 'The Twisted Tree': introducing thesis statements, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...