Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      ‘The Twisted Tree’: selecting excellent quotes when writing about the novel

      Lesson details

      Learning outcome

      I can select excellent quotations when planning writing on 'The Twisted Tree'.

      Key learning points

      1. Topic sentences state a paragraph's main idea.
      2. Topic sentences should develop and maintain your thesis.
      3. Each analytical paragraph should have at least two relevant quotations.
      4. Select main quotations and supporting quotations to include in a response.
      5. Main quotations should be analysed; supporting quotations don't need to be analysed.

      Keywords

      • Thesis - an idea you develop and maintain throughout an essay

      • Topic sentences - the first sentence of a paragraph stating its main idea

      • Main quotations - quotations which support your topic sentence, and that require analysis

      • Supporting quotations - quotations which support your topic sentence, but don’t require analysis

      Common misconception

      All quotations need to be analysed in depth.

      Not all quotations need the same level of analysis. Main quotations are central to your argument and should be analysed to show how they support your thesis. Supporting quotations are used to reinforce the point made with the main quotations.

      Teacher tip

      If time allows, you could add a further task where you create a chart with two columns: one for 'main quotations' and one for 'supporting quotations'. Have pupils fill out this chart with quotes from the text, ensuring they understand the purpose of each type of quotation.

      Equipment

      You will need access to the text 'The Twisted Tree' by Rachel Burge, published by Hot Key Books, 2019

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When writing about 'The Twisted Tree', you should include quotations to support your ideas. What is a quotation?

      words that you want to use about a text
      dialogue from a text, but no other words
      any words the writer said about the text
      Correct answer: any words from the text
      when you summarise what a character says from a text

      Q2.
      When writing about 'The Twisted Tree', you could start with an introduction which follows a three part structure. Starting with the first sentence, put the three part structure in order.

      1 - a general statement about the text
      2 - a general statement in relation to the character or theme in the question
      3 - a specific thesis

      Q3.
      When writing about 'The Twisted Tree', you should analyse quotations from the novel. What does it mean to analyse?

      summarising the plot of a text
      explaining whether you think the text is good or not
      Correct answer: considering why a writer wrote their work in the way that they did
      selecting the longest quotations to show off your knowledge of the text
      looking at a text closely and thinking about what it might mean

      Q4.
      In what ways is a thesis statement different to a topic sentence?

      a thesis statement is shorter
      Correct answer: a thesis statement is supported by the whole text
      a thesis statement must include quotations
      Correct answer: a topic sentence will focus on one specific idea in a text
      a topic sentence shouldn't be argumentative, unlike a thesis

      Q5.
      The draugr (in 'The Twisted Tree') is an undead being that is taken by Burge directly from mythology.

      Correct Answer: Norse

      Q6.
      What is the purpose of a thesis statement in an analytical essay?

      to provide a summary of the plot
      to introduce the characters
      Correct answer: to establish the overarching argument of the essay
      to list all the themes in the novel

      6 Questions

      Q1.
      What is a thesis in an essay?

      Correct answer: a main argument to develop in the essay
      the key ideas in an essay
      the key quotes analysed
      contextual information about the writer

      Q2.
      What should a topic sentence do?

      summarise the entire essay
      introduce the essay
      Correct answer: state the main idea of a paragraph
      provide background information

      Q3.
      Which type of quotation requires analysis?

      Correct answer: main quotations
      supporting quotations
      both types
      extended quotations

      Q4.
      What is the purpose of supporting quotations in an essay?

      to be analysed in detail
      to provide extra context
      to introduce a new topic
      Correct answer: to reinforce the main quotation

      Q5.
      Which of the below is a strong topic sentence to answer the question: 'How does Burge present Martha as a heroic character in 'The Twisted Tree'?'

      Martha is very brave in the story.
      Martha defeats the draugr because she is strong.
      Correct answer: Despite her youth, Martha is portrayed as fearless when she defeats the draugr.
      Martha talks to many characters in the story.

      Q6.
      What should a good introduction to an essay include?

      a summary of each paragraph
      three unrelated ideas
      Correct answer: general statements and a specific thesis
      detailed analysis of quotes

      To help you plan your 7 English lesson on: ‘The Twisted Tree’: selecting excellent quotes when writing about the novel, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...