Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'The Twisted Tree': writing an article about Mormor's death

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write an article about Mormor’s death that includes a variety of sentence types for different effects.

      Key learning points

      1. Writing with focus – one sentence at a time – allows you to carefully craft each sentence.
      2. A paragraph should include simple, compound and complex sentences.
      3. Starting a sentence with an adverb can be effective, to set the tone and add further detail.

      Keywords

      • Simple sentence - a sentence with a subject and a verb that expresses a thought or idea

      • Compound sentence - compound sentences join together two main clauses to form one complete sentence

      • Complex sentence - a sentence made up of a main clause (which makes sense by itself) and a subordinate clause

      • Adverb - words or phrases that modify or qualify an adjective or verb

      Common misconception

      Pupils might confuse compound and complex sentences, thinking that any sentence with more than one clause is a complex sentence.

      A compound sentence has two main clauses that can each stand alone as separate sentences, joined by a coordinating conjunction. In contrast, a complex sentence has one main clause and at least one subordinate clause that cannot stand alone.

      Teacher tip

      Use colour-coding to visually differentiate between main clauses and subordinate clauses. For example, highlight main clauses in yellow and subordinate clauses in green. This visual aid can help pupils more easily identify the structure of compound and complex sentences.

      Equipment

      You will need access to the text 'The Twisted Tree' by Rachel Burge, published by Hot Key Books, 2019

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an adverb?

      a word that describes a noun or pronoun
      Correct answer: a word that modifies a verb, an adjective or another adverb
      a word that joins two clauses together
      a word that indicates the subject of the sentence

      Q2.
      Which sentence correctly uses an adverb which modifies a verb?

      She is happy.
      Correct answer: She sings loudly.
      She sings a song.
      She is very happy.

      Q3.
      What is a simple sentence?

      a sentence with two main clauses joined by a conjunction
      a sentence with one main clause and one or more subordinate clauses
      Correct answer: a sentence with one main clause expressing a complete thought
      a sentence that asks a question and ends with a question mark

      Q4.
      Which of the following is a compound sentence?

      She danced beautifully.
      Correct answer: She danced beautifully, but she did not win.
      Because she danced beautifully, she won the competition.
      Dancing beautifully is her passion.

      Q5.
      Identify the main clause in the following complex sentence: 'Although it was raining, they went for a walk.'

      Although it was raining
      it was raining
      Correct answer: they went for a walk
      Although it was raining, they went

      Q6.
      In the sentence: 'The teacher smiled, and the students cheered.' what is the function of the word 'and'?

      it starts a new sentence
      it is an adverb
      Correct answer: it joins two main clauses
      it introduces a subordinate clause

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is a simple sentence?

      Correct answer: The striker scored.
      The striker scored, and the crowd cheered.
      Although the striker scored, the team lost.

      Q2.
      What do compound sentences join together?

      one main clause and one subordinate clause
      Correct answer: two main clauses
      one main clause and an adverb
      two subordinate clauses

      Q3.
      Identify the subordinating conjunction in the following sentence: 'Since training more, the team had played very well together.'

      Correct answer: since
      going
      behind
      had

      Q4.
      Which sentence type is used to ask a question?

      declarative
      imperative
      Correct answer: interrogative
      exclamative

      Q5.
      What is the purpose of 'focused writing'?

      to write quickly and efficiently
      to focus on grammatical accuracy
      Correct answer: to follow a step-by-step structure and focus on word choices
      to use only simple sentences

      Q6.
      Which of the following sentences is an example of a complex sentence?

      The team scored.
      The team scored, and the crowd cheered.
      Correct answer: Although the team scored, they did not win.
      Did the team score?

      To help you plan your 7 English lesson on: 'The Twisted Tree': writing an article about Mormor's death, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...