Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comparing and evaluating non-fiction texts

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write comparative topic sentences.

      Key learning points

      1. Comparing one text to another can often help you evaluate it more clearly.
      2. You can compare what each writer chose to write about, and how they chose to write about it.
      3. The opening of comparative paragraphs could start with a topic sentence which states the paragraph’s main idea.
      4. The next sentences of a comparative paragraph could focus on the differences between the two texts you wish to compare.

      Keywords

      • Form - the type of text a writer uses; an article, letter and speech are all examples.

      • Method - the tools a writer uses to create their work; structure, form and language are perhaps the most significant examples.

      • Evaluate - to consider something carefully and make a judgement about it.

      • First person - written from the writer’s perspective using pronouns like ‘I’, ‘we’, ‘me’.

      • Third person - the writer is not a person in the text using pronouns like ‘she’, ‘he’, ‘they’.

      Common misconception

      You can't compare different text types to each other. For example, an article to a memoir.

      By comparing different forms, we can often come to understand why a writer chose a particular text type more deeply - what this particular text type allowed them to do or convey to the reader.

      Teacher tip

      This lesson contains texts previously read in other lessons, you may wish to give a recap of the key points to pupils. If the texts have not been read, you may wish to give time in the lesson to read them.

      Equipment

      You will need the extract from 'Around the World in 72 Days' and the article 'Megan Hine: the woman who helps keep Bear Grylls safe' available from the additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which answer best describes a travelogue?

      A type of diary where someone records their personal thoughts about daily life.
      Correct answer: A detailed account of someone's journey, including descriptions of places.
      A fictional story set in a distant land, often involving adventure.
      A guidebook that provides practical information and advice for travellers.

      Q2.
      Which of these examples uses a direct quotation?

      She said she would be late.
      He mentioned that it was raining.
      Correct answer: "I can't believe it's already noon," she exclaimed.
      They wondered about the weather.

      Q3.
      Complete the following sentence: A first person narrative perspective is a good way to ...

      Correct answer: share and write about personal experiences.
      Correct answer: write an autobiography.
      write a leaflet.
      Correct answer: create a rapport with the reader.
      write academically.

      Q4.
      "She has survived killer snakes" is written using which narrative perspective?

      Correct Answer: third person, third, 3rd person, 3rd

      Q5.
      Which rhetorical device is being used in this sentence: "How will people learn if they don't make mistakes?"

      Correct Answer: rhetorical question, a rhetorical question

      Q6.
      "Although there was a dreadful swell, still the atmosphere was heavy and close." Which words are the adjectives in this sentence?

      Correct answer: close
      Correct answer: heavy
      swell
      Correct answer: dreadful
      atmosphere

      6 Questions

      Q1.
      What is the form of this text: 'The woman who helps keep Bear Grylls safe' an article by Emine Saner?

      Correct Answer: article, an article

      Q2.
      When writing an analytical paragraph which compares two texts, you should start with a which states the paragraph's main idea.

      Correct Answer: topic sentence

      Q3.
      Starting with the first, put these sentence ideas in the order for a paragraph which compares two texts.

      1 - create a topic sentence stating the paragraph's main idea
      2 - develop your topic sentence by stating an idea about Text 1
      3 - compare Text 2 to Text 1

      Q4.
      Which word best completes this sentence comparing two texts (Nellie Bly and Emine Saner): " Bly and Saner foreground the experiences of women."

      Whilst
      However
      Correct answer: Both
      But
      Similar

      Q5.
      Which word best completes this sentence comparing two texts (Nellie Bly and Emine Saner): " Bly presents her personal experiences, Saner weaves a narrative from another person's story."

      Correct answer: Whilst
      However
      Both
      Similar
      But

      Q6.
      Emine Saner begins her article by writing: "She has been attacked by lions ..." What narrative perspective is the article written in?

      Correct Answer: third person, third, 3rd , 3rd person

      To help you plan your 9 English lesson on: Comparing and evaluating non-fiction texts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...