Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring historical perspectives of men

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore the historical expectations of men and use modal verbs to create meaning.

      Key learning points

      1. Both men and women were subject to societal expectations, however men had more freedom and power.
      2. The term ‘gentleman’ has evolved from simply meaning wealth and status to expectations of etiquette and lifestyle.
      3. Modal verbs can be used to show possibility and necessity.
      4. Modal verbs can be used to instruct and advise a reader.

      Keywords

      • Etiquette - knowing the polite and proper way to behave in different situations

      • Historical - relates to the past and can be used to describe things that come from history

      • Courageous - having bravery and strength

      • Authoritative - to command respect or seem knowledgeable

      Common misconception

      That historically, societal expectations were focused on women.

      Both men and women were subject to societal expectations. However, men had much more freedom and power and it's important to acknowledge this difference.

      Teacher tip

      Consider the reading of the extract. Archaic texts can be difficult; reading aloud and locating unfamiliar vocabulary can help pupils access the text.

      Equipment

      You will need access to the text 'Manners for Men', which can be found in the additional materials

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word can be described as "to behave or think in a way that is socially acceptable"?

      challenge
      Correct answer: conform
      objectify
      derogatory

      Q2.
      Which adjective is not commonly associated with societal expectations of women's behaviour in the 18th century?

      Correct answer: assertive
      quiet
      polite
      obedient
      innocent

      Q3.
      What word beginning with 'O', describes the process of treating someone like a thing or object, instead of a person?

      Correct Answer: objectify, objectification

      Q4.
      What conclusion can be drawn about attitudes towards women in the 18th century from 'The Spectator' article?

      Women were highly respected and valued for their intellect.
      Correct answer: Women were judged based on their physical appearance and perceived innocence.
      Women had equal rights and opportunities compared to men
      Women were considered superior to men in societal roles.

      Q5.
      Which statement can be effectively used to challenge a point made in a discussion?

      I agree because ...
      Expanding on this, I would add that ...
      I share the same viewpoint because ...
      Correct answer: It’s worth questioning whether ...

      Q6.
      Which of two of these answers, would not contribute to a successful and effective discussion?

      Correct answer: interrupting
      turn taking
      Correct answer: simple 'yes' or 'no' answers
      developing points or arguments using evidence
      listening carefully, so you can respond

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following definitions best describes the word 'courageous'?

      knowing the polite and proper way to behave in different situations
      relates to the past and can be used to describe things that come from history
      Correct answer: having bravery and strength
      to command respect or seem knowledgeable

      Q2.
      Which word beginning with 'E' describes 'knowing the polite and proper way to behave in different situations'?

      Correct Answer: Etiquette

      Q3.
      Which of these was not a historical, societal expectations placed on men?

      expectations to be brave, intelligent and courageous
      Correct answer: expectation to stay at home and take care of children and domestic duties
      expectations to provide financially for the family
      expectation to marry, but at an older age

      Q4.
      Pick the answers that best define the purpose of a "how to guide".

      persuade
      Correct answer: inform
      Correct answer: instruct
      entertain

      Q5.
      Which of these is not a modal verb?

      could
      will
      might
      can
      Correct answer: some

      Q6.
      Which modal verb would make this sentence sound most authoritative and certain? "It rain".

      might
      Correct answer: will
      could
      can
      may

      To help you plan your 9 English lesson on: Exploring historical perspectives of men, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...