Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Introductions and conclusions in a ‘Leave Taking’ essay on the character of Mai

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create sophisticated introductions and conclusions to an essay about the character of Mai in Winsome Pinnock’s ‘Leave Taking’.

      Key learning points

      1. An introduction and conclusion could follow a three part structure.
      2. An excellent introduction could start with a general statement about the text.
      3. An introduction could then have a more specific statement about the focus of the question, followed by a thesis.
      4. A conclusion could consider the timeless nature of the text.

      Keywords

      • Thesis - The overarching argument to an essay, supported by the entire text.

      • Theme - An idea that is explored multiple times in a text.

      • Timeless - A text that remains relevant no matter the time period.

      • Universal - An adjective used to describe a text which, regardless of time period or circumstance, audiences can relate to.

      Common misconception

      The general statement about the text in the introduction can be any fact you know about it.

      The general statement, the first sentence of your introduction, should still connect to the essay question.

      Teacher tip

      This lesson is about writing introductions and conclusions, but it is also about redrafting and self-assessment. Consider how you will make sure students evaluate their work appropriately.

      Equipment

      You need access to a copy of Winsome Pinnock's 'Leave Taking' published by Nick Hern Books.

      Content guidance

      Contains strong language

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Mai is one of the five characters in 'Leave Taking'. What do we know of Mai?

      She wants to return to Jamaica.
      She encourages Viv to go to the West Indies.
      Correct answer: She is an obeah woman.
      Correct answer: She migrated to England.
      Correct answer: She has a son.

      Q2.
      In 'Leave Taking', how does Mai describe obeah?

      as a "way to make money"
      Correct answer: as "science"
      Correct answer: as a "calling"
      as "voodoo"
      Correct answer: as a "gift"

      Q3.
      Match the scenes in which Mai appears in 'Leave Taking' to their plot points.

      Correct Answer:Scene One,meets the Matthews family; Enid wants a reading

      meets the Matthews family; Enid wants a reading

      Correct Answer:Scene Five,Del has moved in with her; Mai explains aspects of obeah

      Del has moved in with her; Mai explains aspects of obeah

      Correct Answer:Scene Six,Gives Enid advice; tells Del about her son

      Gives Enid advice; tells Del about her son

      Correct Answer:Scene Seven,Brod passes out in her house

      Brod passes out in her house

      Correct Answer:Scene Eight,Conducts Del's obeah exams; learns she is fatally ill

      Conducts Del's obeah exams; learns she is fatally ill

      Q4.
      In Scene Six of 'Leave Taking', Enid reveals to Mai that she feels guilty about the way she raised her children. How does Mai feel about how she raised her son?

      Like Enid, Mai feels guilty.
      Mai says she knows her son feels at home anywhere so she is not worried.
      Correct answer: Mai accepts how she brought up her son and why.
      Mai wishes her son still lived with her and that she could ask him.
      Mai feels guilty, but only tells Del, not Enid.

      Q5.
      Mai is a character in 'Leave Taking'. Match her relationships with the other characters to their descriptions.

      Correct Answer:Mai and Enid,client and consultant, but it seems to develop to friendship

      client and consultant, but it seems to develop to friendship

      Correct Answer:Mai and Del,develops to one of trust and respect

      develops to one of trust and respect

      Correct Answer:Mai and Viv,distant, but Mai is a source of interest to this character

      distant, but Mai is a source of interest to this character

      Correct Answer:Mai and Brod,brief; they only meet in one scene

      brief; they only meet in one scene

      5 Questions

      Q1.
      Good introductions for an essay on 'Leave Taking' could follow a three part structure. Starting with the first, put the three part structure into the correct order.

      1 - a sentence about the text as a whole
      2 - a sentence about the given theme or character
      3 - a thesis statement

      Q2.
      Good conclusions for an essay on 'Leave Taking' could follow a three part structure. Staring with the first, put the three part structure into the correct order.

      1 - specific response to your thesis
      2 - focus on writer’s overall purpose
      3 - impact of text today

      Q3.
      A pupil wrote an introduction to a 'Leave Taking' essay which included a general statement about the text, and a general statement about the essay's chosen theme. What is their introduction missing?

      a summary of the plot
      mention of dramatic methods
      language analysis
      supporting quotations
      Correct answer: a thesis statement

      Q4.
      A pupil wrote a conclusion to a 'Leave Taking' essay which included a response to their thesis and a focus on the impact of the text today. What is their conclusion missing?

      supporting quotations
      analysis of dramatic methods
      an explanation about how much you liked the text
      Correct answer: a focus on Pinnock's intentions
      autobiographical detail about Pinnock

      Q5.
      In her introduction to 'Leave Taking', Pinnock says that the play remains relevant because it feels like some of the speeches were written " ".

      Correct Answer: recently, recently, recently, recently, recently

      To help you plan your 10 English lesson on: Introductions and conclusions in a ‘Leave Taking’ essay on the character of Mai, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...