Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing a narrative with a compelling voice

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a convincing voice in my narrative writing.

      Key learning points

      1. We do not have to get to the resolution of a plot in a short story.
      2. We can manipulate time in our narrative to give it an interesting structure.
      3. When we manipulate time, we need to ensure we set up for the rest of the narrative to follow.
      4. We must maintain a consistent narrative voice throughout our work.
      5. Interspersing the plot with a narrator’s inner monologue can be a clever way to build tension.

      Keywords

      • Ignominy - public shame or disgrace

      • Discern - to be able to see or recognise something

      • Bedraggled - wet, dirty, untidy

      Common misconception

      Plot is the most important part of a narrative.

      Voice is equally important to plot when writing a narrative. Ask students: if there was a resolution to the story but no distinct voice, how would the story change? Would it be effective, enjoyable?

      Teacher tip

      Ask a couple of pupils which narrative voice they are trying to create. As a class, draft some phrases that each voice would/would not say. Unpick why.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does ignominy mean?

      public acceptance
      public apology
      Correct answer: public disgrace

      Q2.
      What is register when thinking about writing?

      the personality of a voice
      the emotion of a voice
      Correct answer: the level of formality of a voice

      Q3.
      What is a 'guffaw'?

      a wild cry
      an intense game
      Correct answer: a loud laugh

      Q4.
      Which of the below contributes to a sensitive voice?

      Correct answer: 'Please don't judge me.'
      'Call me clueless. Call me whatever you like.'
      'I doubt you would know better.'

      Q5.
      What might we want to do in a short narrative to keep it interesting?

      introduce as many characters as possible
      give the plot a resolution
      Correct answer: manipulate time

      Q6.
      What might we need to do in the exposition of a short narrative to ensure events develop in a believable way?

      describe the weather for a long time
      create a complete tone of calm
      Correct answer: plant the seed for something to go wrong

      6 Questions

      Q1.
      Which of these might lead to someone feeling bedraggled?

      Correct answer: walking through heavy downpour
      having their hair and makeup done
      going on a short jog

      Q2.
      When writing a short narrative, it is most important to …

      give your story a resolution.
      incorporate as many different characters as possible.
      Correct answer: maintain a consistent narrative voice throughout paragraphs.

      Q3.
      What might be a clever way to delay the climax of your short story whilst maintaining voice?

      describe the weather to add to the atmosphere
      Correct answer: intersperse action with the narrator's inner monologue
      use a simile to describe the scene

      Q4.
      Which of these examples would represent a blunt and harsh voice?

      'He’s not the most attentive, bless him.'
      Correct answer: 'He’s a bit soulless if you ask me.'
      'He shows his love in unique ways, but I know it’s there.'

      Q5.
      What is true of narrative voice when writing a short story?

      we need at least five voices to be shown
      Correct answer: the main voice of our narrative should be emotionally connected to the plot
      the narrator's voice should always be true to the writer's own

      Q6.
      How can we manipulate time in a text to create an interesting short story?

      describe events in chronological order
      intersperse the narrative with letters
      Correct answer: begin the narrative with the climax

      To help you plan your 11 English lesson on: Writing a narrative with a compelling voice, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...