Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning an analytical essay about Lady Macbeth in ‘Macbeth’

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan a well-structured and convincing analytical essay about how far Shakespeare presents Lady Macbeth as a Machiavellian villain.

      Key learning points

      1. Machiavellian is an adjective. It describes someone who gets what they want in cunning, ruthless and immoral ways.
      2. A thesis statement is a clear, overarching argument
      3. Topic sentences give focus to individual paragraphs
      4. Topic sentences should support the overarching thesis
      5. Identifying judicious supporting detail to include in each paragraph supports planning

      Keywords

      • Machiavellian - Machiavellian is an adjective. It describes someone who gets what they want in cunning, ruthless and immoral ways.

      • Thesis - A thesis is an argument, a powerful idea that you state at the beginning of an essay and prove throughout your essay.

      • Topic sentence - A topic sentence is the first sentence of a paragraph. It states the paragraph’s main idea.

      • Overarching - Your thesis should be overarching: it should be an idea that is supported by the whole text, not just one moment from the text.

      • Judicious - Judicious is a synonym for wise, well-chosen, sensible.

      Common misconception

      Thesis and topic sentences are the same thing.

      A thesis must be overarching. A topic sentence can be much more specific.

      Teacher tip

      Consider how long your students might need to plan their response. Once you have identified this, plan the rest of the lesson's timings accordingly.

      Equipment

      You will need access to a copy of William Shakespeare's 'Macbeth'.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'Macbeth', which characters are presented as having villainous qualities?

      Duncan
      Correct answer: The witches
      Banquo
      Correct answer: Lady Macbeth
      Macduff

      Q2.
      In 1.6 of 'Macbeth', in what ways is Lady Macbeth duplicitous?

      She welcomes Banquo to her castle whilst plotting to kill him.
      She hides the fact that she is a witch.
      She emasculates Macbeth.
      She pretends to be pleased about Macbeth's promotion.
      Correct answer: She welcomes Duncan to her castle whilst plotting to kill him.

      Q3.
      When Macbeth sees Banquo's ghost in 3.4 of 'Macbeth', how does Lady Macbeth try and control his terrified reaction to it?

      Correct answer: emasculation
      saying "Leave all the rest to me"
      summoning the witches
      pretending she can see the Ghost too
      Correct answer: anger

      Q4.
      Which of the following are true of the purpose and role of topic sentences?

      They should include analysis of quotation.
      Correct answer: They give direction and purpose to paragraphs.
      They conclude paragraphs.
      They explain the range of topics you will explore in your essay.

      Q5.
      In 1.5 of 'Macbeth', Lady Macbeth asks spirits to "Make thick my blood; Stop up the access and passage to "..

      Correct Answer: remorse, 'remorse', 'Remorse', Remorse, "remorse"

      Q6.
      Once she hears about the witches' prophecies in 1.5 of 'Macbeth' via letter from Macbeth, the first thing Lady Macbeth says is, "Glamis thou art, and Cawdor; and shalt be What thou art ".

      Correct Answer: promised, 'promised', Promised, 'Promised'

      6 Questions

      Q1.
      You have been given this question: 'To what extent does Shakespeare present Lady Macbeth presented as a dutiful wife?'. Match the question fragment to its purpose.

      Correct Answer:To what extent,What is your overall thesis?

      What is your overall thesis?

      Correct Answer:does Shakespeare present,What were the writer's intentions?

      What were the writer's intentions?

      Correct Answer:Lady Macbeth as a dutiful wife,What ideas are there around this concept in the play?

      What ideas are there around this concept in the play?

      Q2.
      Match the essay terms to their definitions.

      Correct Answer:thesis,a powerful idea you prove throughout your essay

      a powerful idea you prove throughout your essay

      Correct Answer:topic sentence,the first sentence of a paragraph which states its main idea

      the first sentence of a paragraph which states its main idea

      Correct Answer:judicious supporting detail,well-chosen evidence which supports the topic sentence

      well-chosen evidence which supports the topic sentence

      Correct Answer:concluding sentence,summary of paragraph with a focus on writer's purpose

      summary of paragraph with a focus on writer's purpose

      Q3.
      In his book 'The Prince' (1513), Machiavelli argues that to get and maintain power, you might have to resort to certain tactics. What are they?

      Correct answer: immorality
      supernaturalism
      Correct answer: duplicity
      Correct answer: treachery
      emasculation

      Q4.
      Why might some argue that Lady Macbeth is not a Machiavellian villain?

      Correct answer: She supports Macbeth's ambitions, not her own
      Correct answer: She feels guilt at the end of the play and doesn't maintain power
      She doesn't have children
      She hasn't read 'The Prince'
      She rejects her humanity

      Q5.
      Here is a thesis: Shakespeare’s Lady Macbeth is presented as a Machiavellian villain when she uses duplicity; later she is not so Machiavellian because she feels guilty'. What feedback would you give?

      Clear thesis
      Correct answer: You are arguing both sides; select one
      Correct answer: You are describing the plot, not arguing an idea
      You are ready to write your topic sentences
      Explain what Machiavellian means

      Q6.
      Which topic sentence best supports this thesis: 'Shakespeare's Lady Macbeth embodies the qualities of a great Machiavellian ruler, only prevented from realising her ambition due to the patriarchy'?

      Shakespeare might have been influenced by Machiavelli's 'The Prince'.
      Jacobeans believed women should run a godly household and not be Machiavellian.
      Correct answer: Shakespeare uses Act 1 to establish Lady Macbeth's qualities as a Machiavel.
      In 1.5, Shakespeare presents Lady Macbeth powerfully with 'unsex me here'.
      Ultimately, Shakespeare opposed the patriarchy; perhaps he was a feminist.

      To help you plan your 10 English lesson on: Planning an analytical essay about Lady Macbeth in ‘Macbeth’, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...