Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comparing experiences of war in poetry

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore reasons why poets write about war and begin to make connections between the poems in the Edexcel ‘Conflict’ anthology.

      Key learning points

      1. Poets have been writing about wars for hundreds of years.
      2. Sometimes poets sensationalise dying for your country as a form of propaganda.
      3. Poets who have first hand experience of combat often depict the brutal reality of war.
      4. Some of the poems in the Edexcel ‘Conflict’ anthology reflect on experiences of particular wars in history.

      Keywords

      • Honour - behaving with integrity, and moral dignity; show respect or admiration for someone

      • Propaganda - manipulative information disseminated to influence opinions, often biased or misleading

      • Brutal - extremely cruel, harsh, or violent in action or manner

      • Sensationalise - present information in an exaggerated or attention-grabbing way to evoke shock or excitement

      • Cynicism - sceptical or distrustful attitude towards motives, sincerity, or the goodness of human nature

      Common misconception

      All of the poems in this anthology focus on a particular war from history.

      There are some war poems in the anthology which focus on particular conflicts (e.g. 'Destruction of Sennacherib' and 'Charge of the Light Brigade') but others which focus more on societal conflicts (e.g. racism, social class).

      Teacher tip

      Where we are looking at the titles of the poems in the anthology for learning cycle 1, encourage students to annotate the contents page in their anthology, using the titles to make predictions about what they think will happen in each poem.

      Equipment

      You need access to a copy of the Edexcel GCSE Poetry Anthology for this lesson. We will be using the ‘Conflict’ cluster.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Some of the poetry you'll read as part of your poetry study is based on World War One. What are the dates for World War One?

      1913-1917
      1914-1916
      Correct answer: 1914-1918
      1915-1920

      Q2.
      What is a theme in literature?

      Correct answer: a key idea or topic
      the background of the text
      the character development

      Q3.
      What method is used in this sentence: 'It was the biggest pizza she'd ever seen.'?

      simile
      Correct answer: superlative
      personification

      Q4.
      A particular attitude towards something or a point of view is known as a .

      Correct Answer: perspective

      Q5.
      is the social, historical or cultural background of a text.

      Correct Answer: context, contextual information

      Q6.
      What is meant by the term propaganda?

      information, based on truth and fact, used to promote a cause
      Correct answer: information, especially of a misleading nature, used to promote a cause
      information, of a truthful nature, used to condemn a cause

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords with their definitions.

      Correct Answer:honour ,behaving with integrity and moral dignity
      Correct Answer:propaganda ,manipulative information disseminated to influence opinions
      Correct Answer:brutal ,extremely cruel, harsh or violent
      Correct Answer:sensationalise ,present information in an exaggerated or attention-grabbing way
      Correct Answer:cynicism,sceptical or distrustful attitude towards motives

      Q2.
      What is a poetry anthology?

      a collection of poems connected by time period
      Correct answer: a collection of poems connected to themes
      a collection of poems connected to context

      Q3.
      Before reading a poem, analysing the can help you make predictions about what it's going to be about.

      Correct Answer: title

      Q4.
      Which quotation taken from Jessie Pope's 'Who's for the Game' suggests the war is exciting?

      Correct answer: "biggest"
      "stand"
      "job"

      Q5.
      Arguably poets who have had firsthand experience of war depict the __________ of it.

      glory
      Correct answer: brutality
      honour

      Q6.
      Sometimes poets dying for your country as a form of propaganda.

      Correct Answer: sensationalise

      To help you plan your 10 English lesson on: Comparing experiences of war in poetry, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...