Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring the Romantic poets in the Edexcel 'Conflict' anthology

      Lesson details

      Learning outcome

      I can discuss the wider context of Romanticism in relation to the four Romantic anthology poems.

      Key learning points

      1. The Romantic period prioritises imagination and self expression over regulation and institutional power.
      2. Many Romantic poets loved and worshipped the natural world.
      3. Many Romantic-era writers rejected traditional religious beliefs.
      4. The 'sublime', a feeling of overwhelming awe, is often used in Romantic poetry.
      5. There are four Romantic poets in the Edexcel ‘Conflict’ Anthology: Wordsworth, Byron, Blake and Tennyson.

      Keywords

      • Critique - evaluate or analyse, often offering opinions or judgements

      • Romanticism - a poetry movement from the late 18th and early 19th century, focused on emotions and nature

      • Conventions - established norms or traditions within a particular form or genre of literature

      • Sublime - an awe-inspiring, overwhelming experience beyond human comprehension

      • Institutional power - authority or control exerted by organisations or systems within society

      Common misconception

      Romantic poetry is always about love.

      Romantic and romantic are two different words. The former, Romantic, refers to a cultural and artistic movement in the 1700-1800s whereas the latter, romantic, means 'linked to love and relationships'.

      Teacher tip

      During the practice task in the second learning cycle, split the class into groups and give out all three of remaining poems to different groups. Allow them time to identify the Romantic conventions and then encourage each of the groups to present their findings to the rest of the class.

      Equipment

      You need access to a copy of the Edexcel Poetry Anthology (we will be using the ‘Conflict’ cluster).

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a proper noun?

      a word used to describe a concrete noun
      a word that shows the position or location of an object or person
      a word used to replace someone's name
      Correct answer: the name of a specific person, place, thing, or entity, typically capitalised

      Q2.
      Why is it important to consider the wider historical context of a literary text in your analysis?

      Correct answer: awareness of society's beliefs/attitudes can shape our interpretations
      it can help us to understand archaic (old-fashioned) words and phrases
      it shows that we know the text really well and makes our analysis more detailed
      it isn't important - literary analysis should focus only on the text

      Q3.
      Match up each of these anthology texts to the correct poet.

      Correct Answer:William Blake,'A Poison Tree' (1794)
      Correct Answer:Lord Byron,'The Destruction of Sennacherib' (1815)
      Correct Answer:William Wordsworth ,'Extract from the Prelude' (1850)
      Correct Answer:Alfred, Lord Tennyson,'The Charge of the Light Brigade' (1854)

      Q4.
      What is interpersonal conflict?

      conflict within your own mind
      Correct answer: conflict with another person
      military conflict between opposing forces
      supernatural conflict (e.g. ghosts or the afterlife)

      Q5.
      What is emotive language?

      language that describes concepts or ideas rather than tangible objects or events
      language that uses minimal detail, often conveying information in a concise way
      language aiming to stimulate strong reactions by being deliberately challenging
      Correct answer: words or phrases chosen to evoke strong feelings or reactions in the reader

      Q6.
      Which of the following are examples of first-person pronouns?

      Correct answer: I
      you
      he
      they
      Correct answer: we

      6 Questions

      Q1.
      When did the Romantic period occur?

      1500-1600s
      1600-1700s
      Correct answer: 1700-1800s
      1800s-1900s

      Q2.
      Which of the following poems from your anthology is an example of a Romantic text?

      'Half-caste' (1996) - John Agard
      Correct answer: 'Extract from the Prelude' (1850) - William Wordsworth
      'The Man He Killed' (1902) - Thomas Hardy
      'The Class Game' (1981) - Mary Casey

      Q3.
      Complete the sentence: 'Romantic literature often focused on __________ experience.'

      shared
      Correct answer: individual
      community
      romantic

      Q4.
      Complete the sentence: 'Romantic literature often emphasised the beauty of ...

      love
      conflict
      Correct answer: nature
      progress
      family

      Q5.
      What is being described here: 'An awe-inspiring, overwhelming experience beyond human comprehension.'?

      Correct Answer: the sublime, the 'sublime', 'sublime', sublime

      Q6.
      How could Romantic ideas and conventions link to ideas of conflict?

      Correct answer: inner conflict involves considering the individual experience
      writing about love always includes links to conflict
      there are lots of examples of conflict in everyday life
      Correct answer: writing about wars from history often includes a critique of society's decisions

      To help you plan your 10 English lesson on: Exploring the Romantic poets in the Edexcel 'Conflict' anthology, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...