Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding the poem ‘The Class Game’ by Mary Casey

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Casey presents the conflict between the ruling and the working classes.

      Key learning points

      1. Casey shows pride in her working class roots.
      2. The poem was written when Margaret Thatcher came to power as UK Prime Minister.
      3. Some people argue Thatcher waged a 'class war' against the working classes.
      4. Casey's poem reflects the way some people looked down on the working class.

      Keywords

      • Trade unions - associations of workers formed to protect and promote their collective interests

      • Exacerbated - made worse or more severe

      • Hierarchy - a system where groups of people are ranked above one another according to status, authority, or importance

      • Sociolect - variations in language influenced by social factors like class, education or ethnicity within a community

      • Privatisation - the transfer of ownership/control of public services from the government to private companies

      Common misconception

      Casey was working class and wrote about her own life experiences in the poem.

      Not much is known about Mary Casey. She did come from a working class background but we cannot be certain if this poem reflects her own life experiences. This is why it is important to use tentative language when analysing a literary text.

      Teacher tip

      Before reading the poem, display a list of the slang/colloquial words and see if students can predict what they mean before reading the poem. Then, use the context of the poem to work out the meanings.

      Equipment

      You need a copy of the Edexcel Poetry Anthology for this lesson to read ‘The Class Game’ by Mary Casey. We will be using the ‘Conflict’ cluster.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a suburb?

      Correct answer: a residential area just outside of a city known for its quieter atmosphere
      a residential area in the middle of a busy city
      a residential area primarily populated by the working class

      Q2.
      What does 'informal' mean?

      conceptual or theoretical language, not concrete or tangible
      Correct answer: relaxed or casual in style, often used in everyday conversation
      language used in education or academic writing
      lacking clarity or precision, unclear or uncertain in meaning or expression

      Q3.
      Why is it important to include wider context in an analytical response?

      it shows you know the poem really well
      Correct answer: it can influence your interpretations of the text
      it helps you chose your supporting evidence
      it isn't important to include wider context

      Q4.
      Which of the following would you associate with an upper class person?

      council housing
      unskilled manual labour
      low social status
      Correct answer: prestigious education
      Correct answer: large amount of wealth

      Q5.
      Who was Margaret Thatcher?

      the poet of 'The Class Game'
      the mother of the poet of 'The Class Game', who inspired the poem
      UK Prime Minister during WWII
      Correct answer: UK Prime Minister during the 1980s-90s

      Q6.
      Why is it important to review and redraft your work?

      Correct answer: to check for inaccuracies
      to check your answer is long enough
      Correct answer: to improve the clarity of your argument
      it isn't - you shouldn't waste time checking

      6 Questions

      Q1.
      What is social class?

      the type of school you attended as a child
      the sense of belonging or affiliation with a particular cultural group
      Correct answer: a hierarchy of individuals in society based on factors like wealth or status

      Q2.
      Which of these factors are usually thought of as indicators of someone's social class?

      Correct answer: wealth
      religion
      Correct answer: power and authority
      physical characteristics

      Q3.
      Which two words does Casey use in 'The Class Game' to emphasise the difference between the living conditions of working class and middle class people?

      Correct answer: "corpy"
      "gullet"
      Correct answer: "semi"
      "toilet"
      "bog"

      Q4.
      Which of these policies characterised Margaret Thatcher's time as Prime Minister?

      Correct answer: selling of council homes to private buyers
      taxing businesses to pay for improving public services
      Correct answer: curtailing the rights of trade unions
      creating a nationalised trade union to improve worker's rights
      Correct answer: privatising public services

      Q5.
      Arguably, 'The Class Game' draws attention to ...

      how people unfairly judge middle class people.
      Thatcher's attempts to strive for social equality.
      Correct answer: the ways that people often look down on working class people.
      Casey's own struggles growing up in a working class family.

      Q6.
      Every analytical paragraph should include ...

      an opening sentence, focusing on the poet's use of methods
      Correct answer: supporting evidence
      a link to context
      Correct answer: comments on the writer's intentions

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding the poem ‘The Class Game’ by Mary Casey, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...