Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing ideas of oppression, heritage and place in Zephaniah's 'We Refugees'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Zephaniah uses language and structure to express ideas of heritage, oppression and place in 'We Refugees'.

      Key learning points

      1. Zephaniah's use of oppressive verbs throughout the poem reflect the oppressive regimes people flee from.
      2. Arguably, Zephaniah suggests that the oppression continues once the refugees have arrived "somewhere".
      3. The juxtaposition surrounding the ideas of place could reflect how easily somewhere can shift to a war or disaster.
      4. The change from "forest" to "field" could suggest how people lose connections to their heritage through refugeeism.

      Keywords

      • Refugee - a person who has been forced to leave their country in order to escape war, persecution or natural disaster

      • Oppression - prolonged cruel or unjust treatment or exercise of authority

      • Heritage - the history, traditions, practices etc. of a particular country, society

      • Belonging - a feeling of being happy or comfortable as part of a particular group

      • Suppressed - to prevent something from being seen or expressed

      Common misconception

      That refugees come from places that have always been war torn and a disaster zone.

      Refugees can come from anywhere - places that used to be beautiful but have changed through war, regime change or natural disaster.

      Teacher tip

      It would be useful to recap Zephaniah's 'We Refugees' before this lesson.

      Equipment

      You will need access to a copy of the Edexcel Belonging anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If something is "ancient" that means it is ...

      Correct answer: old
      new
      beautiful

      Q2.
      'Prolonged cruel or unjust treatment or exercise of authority' is the definition of which word beginning with 'o'?

      Correct Answer: oppression, oppress

      Q3.
      'The fact of two things being seen or placed close together with contrasting effect' is the definition of .

      Correct Answer: juxtaposition, juxatposing, juxtapose

      Q4.
      'A person who has been forced to leave their country in order to escape war, persecution, or natural disaster' is the definition of which word beginning with 'r'?

      Correct Answer: refugee

      Q5.
      We normally associate music and poetry with ideas of ...

      Correct answer: creativity.
      Correct answer: individuality.
      practicality.
      rationality.

      Q6.
      'The history, traditions, practices etc. of a particular country, society' is the definition of ...

      Correct Answer: heritage

      6 Questions

      Q1.
      'A feeling of being happy or comfortable as part of a particular group' is the definition of which word beginning with 'b'?

      Correct Answer: belonging

      Q2.
      'To prevent something from being seen or expressed' is the definition of which word beginning with 's'?

      Correct Answer: suppressed, suppress, suppressive, suppression

      Q3.
      By using words such as "song" and "poetry" in 'We Refugees', Zephaniah suggests that oppressive regimes suppress which of the following things?

      Correct answer: individuality
      Correct answer: creativity
      practicality

      Q4.
      Arguably, through words such as "told" in 'We Refugees', Zephaniah implies that refugees experience continued once they have left their home.

      acceptance
      Correct answer: oppression
      belonging

      Q5.
      In Zephaniah's 'We Refugees', the juxtaposition of "beautiful" and "floods" in successive lines to describe places implies which of the following?

      Correct answer: how quickly things can change
      how slowly things take to change
      how places stay the same

      Q6.
      In Zephaniah's 'We Refugees', the speaker suggests that their forest became a ...

      Correct answer: field.
      meadow.
      tree.

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing ideas of oppression, heritage and place in Zephaniah's 'We Refugees', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...