Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding and summarising perspectives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can summarise a writer's viewpoint.

      Key learning points

      1. Key information can be used to make predictions and draw conclusions before you read a text.
      2. Skimming and scanning can be a useful strategy for finding the key points, particularly when reading archaic texts.
      3. Understanding the gist of a text means being able to succinctly explain what it is about.
      4. inference is about looking at texts and coming up with interpretations using clues or evidence

      Keywords

      • Fervent - a feeling or expression that is intensely passionate, enthusiastic, or earnest

      • Gist - is the main idea or essence of something, often brief and in a simplified form

      • Militant - to be forceful, determined and extreme, sometimes using aggressive methods

      • Tone - a writer’s attitude or emotional stance; encompasses the mood, feeling and overall atmosphere

      • Archaic - something that is outdated, old-fashioned, or no longer in common use

      Common misconception

      Sometimes students think that a focused summary requires analysis of language.

      Analysis requires you to zoom in and comment in detail about language choices. Why might this not be useful for a summary, where the aim is to be succinct and give a brief overview of a text?

      Teacher tip

      Consider the reading of the text. You may wish to use reading aloud strategies in order for the students to experience the text as a speech. This would also create a nice discussion point about the differences between spoken and written language forms.

      Equipment

      You will need access to a copy of the speech 'Freedom or Death' by Emmeline Pankhurst. This can be found in the additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A writer's is the reason of their writing or what they hope to achieve.

      Correct Answer: intent, intentions

      Q2.
      Tone refers to...

      a reader’s emotional response.
      Correct answer: a writer’s attitude or emotional stance.
      a writer’s attitude or emotional stance.

      Q3.
      What is a summary?

      an analysis of the main points of something
      Correct answer: a brief overview of the main points of something
      a detailed overview of the main points of something

      Q4.
      What is inference?

      Correct answer: using clues to make an educated guess
      when you a conduct single word analysis
      explaining a quote

      Q5.
      What might it mean if someone is 'militant'?

      Correct answer: they are forceful or determined
      they are old fashioned
      they are hardworking

      Q6.
      In the late 19th and early 20th centuries, many women started to campaign for women’s rights, particularly, women’s right to vote. What was this movement called?

      suffering movement
      Correct answer: suffragette movement
      solidarity movement

      6 Questions

      Q1.
      What does it mean to have the 'gist' of a text?

      to analyse writer’s attitude or emotional stance
      Correct answer: to have the main idea or essence of something
      to be able to pick out key quotations

      Q2.
      Match the key terms to their definitions.

      Correct Answer:fervent,intensely passionate or enthusiastic

      intensely passionate or enthusiastic

      Correct Answer:militant,forceful, determined and extreme

      forceful, determined and extreme

      Correct Answer:archaic,outdated or old-fashioned

      outdated or old-fashioned

      Q3.
      Which words best described the tone of this sentence: "I am here as a soldier who has temporarily left the field of battle in order to explain - it seems strange it should have to be explained..."

      Correct answer: frustrated
      defeated
      Correct answer: determined

      Q4.
      Skimming and might help you get the gist of a text.

      Correct Answer: scanning

      Q5.
      is stating what is implied and not just stating the obvious.

      Correct Answer: inference, inferring

      Q6.
      What should a successful summary include?

      Correct answer: developed a relevant inferences
      language analysis
      Correct answer: words like 'implies' or 'suggests'

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding and summarising perspectives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...