Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'A Christmas Carol': conceptualised responses

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a convincing conceptual response, assess it and improve it.

      Key learning points

      1. When given a question that asks you ‘how’ something is done, your primary aim is to examine the writer’s use of methods.
      2. You should always link your ideas back to the question focus and explain how your ideas support your argument.
      3. Your analysis should be explorative - you should explain the effects of the writer’s methods - not just identify them.
      4. Your essay should be precise and specific.
      5. Using subject terminology and key vocabulary can help make your writing clearer and more specific.

      Keywords

      • Conceptualised - A conceptualised essay has an ideas-based argument that informs each paragraph or section.

      • To evaluate - To evaluate something means to weigh up its success against its key purpose and aims.

      • Social responsibility - Somebody who believes in social responsibility invests in their community and supports those in need.

      • Subject terminology - Subject terminology is related to words that are specifically relevant to the study of English. For example 'simile' or 'personification'.

      Common misconception

      Students think they should present lots of different ideas in an essay.

      Whilst you should present lots of different knowledge, the knowledge should all form part of the same idea or argument.

      Teacher tip

      For learning cycle 2, you could substitute Izzy's response for a student's response if you have an inclusive and supportive classroom environment. This is only advisable if you have a strong and supportive relationship with your students.

      Equipment

      You will need access to a copy of Dickens' 'A Christmas Carol' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the 'argument' in your essay?

      the quotations you have chosen to use
      Correct answer: the main idea in your essay
      the key characters and moments in the essay
      the context you link to your analysis

      Q2.
      Which of the following is NOT a feature of a good essay?

      interwoven analysis of language, form and structure
      integrated context
      an introduction with an interesting, critical thesis
      Correct answer: a conclusion that introduces a new idea
      a consistent argument

      Q3.
      How should quotations be presented in essays?

      Correct answer: introduced with a bit of context about where they are from
      not introduced - the reader should know where in the text the quotation is from
      Correct answer: embedded within the sentence
      not embedded - introduced with 'Dickens writes'

      Q4.
      What are connotations?

      information about a writer or their time period
      ideas we form about a text
      Correct answer: images or ideas that a certain word evokes
      a summary of one's main argument

      Q5.
      Which of the following might be examples of subject terminology?

      Correct answer: character
      selfish
      Malthusian
      Correct answer: simile
      Dickens

      Q6.
      Which of the following is an example of an embedded quotation?

      Correct answer: The girl's long and blonde hair was "flowing in the wind."
      The writer states: "he had always been angry for as long as he could remember."
      The novella opens with the phrase: "Marley was dead; to begin with."
      Correct answer: The novella's concluding statement that 'peace had finally been restored...'
      Life was always hard for Jessica. We know that: "Jessica had struggled."

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following question words explicitly asks you to focus keenly on the writer's methods?

      what
      when
      Correct answer: how
      why

      Q2.
      What can subject terminology help with in your essay? Choose the most appropriate response.

      showing your knowledge of the text
      giving a holistic view of the text
      Correct answer: being very specific and precise
      introduce context meaningfully

      Q3.
      After every idea you discuss in an analytical essay, what do you need to do?

      give a personal response
      Correct answer: link back to the question
      give context about the writer or the period in which they were writing
      give a counter argument to show you are presenting a balanced viewpoint

      Q4.
      Which of these best describes a conceptual response?

      Correct answer: applies the same appraoch or idea to each paragraph
      discusses every section of the text
      takes into consideration multiple characters
      focuses predominantly on the context of the text

      Q5.
      Complete the sentence: Your analysis should be explorative and clear - you should explain the of the writer’s methods - not just identify them.

      Correct Answer: effects, Effect, impact

      Q6.
      Which of the following ideas would you not include in a conceptualised response to the question: 'In 'A Christmas Carol', how does Dickens present Scrooge?'

      Scrooge as a miser in Stave 1
      Scrooge's fear of poverty and how this informs his behaviour
      Correct answer: Fred as the antithesis of Scrooge
      Scrooge's metamorphosis in Stave 5
      Scrooge learns to empathise with himself and others in Staves 3 and 4

      To help you plan your 11 English lesson on: 'A Christmas Carol': conceptualised responses, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...