Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'A Christmas Carol': a hopeful tale

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse the extent to which 'A Christmas Carol’ is a hopeful tale.

      Key learning points

      1. ‘A Christmas Carol’ can be considered a hopeful tale about redemption.
      2. The novella teaches us about the importance of social responsibility, empathy, generosity and charity.
      3. Dickens outlines the key virtues and values required to create a fairer and more equal society.
      4. A detailed essay constantly links back to the writer’s methods and intentions.
      5. A coherent, conceptualised response follows the same line of argument.

      Keywords

      • Inspirational - Something that makes you feel encouraged or hopeful.

      • Social responsibility - Somebody who believes in social responsibility invests in their community and supports those in need.

      • Didactic - Something that is intended to teach a moral lesson is didactic.

      • Injustice - A lack of fairness or justice.

      • Propaganda - Information or ideas spread in an attempt to influence others.

      Common misconception

      Students often don't realise that they need to carefully consider what the question is asking them.

      Before students can plan anything, they need to consider what the question is actually asking them to do. Rephrasing the question can help.

      Teacher tip

      Model to students how to rephrase the question to make it easier to understand. For example, 'to what extent is the novella a hopeful tale' can be rephrased to 'to what extent is the novella an inspirational story?'

      Equipment

      You will need a copy of Dickens' 'A Christmas Carol' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'A Christmas Carol', what is the name of the redeemed hero?

      Jacob Marley
      Tiny Tim
      Bob Cratchit
      Correct answer: Ebeneezer Scrooge

      Q2.
      In which year did Dickens deliver his speech in Manchester about the terrible attitudes of the rich towards the poor?

      Correct answer: 1843
      1844
      1845
      1846
      1847

      Q3.
      In 'A Christmas Carol', which spirit remains silent?

      Marley's Ghost
      The Ghost of Christmas Past
      The Ghost of Christmas Present
      Correct answer: The Ghost of Christmas Yet to Come

      Q4.
      What do we not learn from 'A Christmas Carol'?

      the importance of social responsibility
      the importance of human connection
      the importance of family
      Correct answer: the importance of wealth
      that time is a gift

      Q5.
      How does Scrooge respond to seeing himself as a young, neglected boy in Stave 2 of 'A Christmas Carol'?

      Correct answer: He feels empathy for his former self.
      He is disgusted by his former self.
      He is deeply ashamed of his younger self.
      He is angry with his former self.

      Q6.
      Complete the quotation from the Ghost of Christmas Present in Stave 3 of 'A Christmas Carol': "The happiness he gives is quite as great as if it cost a ."

      Correct Answer: fortune, Fortune., Fortune, fortune.

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following words is a synonym for 'hopeful'?

      charitable
      exciting
      Correct answer: inspirational
      thought-provoking
      enthralling

      Q2.
      Who did Dickens write the novella for?

      the poor to show them they are not alone in their suffering
      the elite members of society to teach them manners
      Correct answer: middle-upper class readers who were ignoring the plight of the poor
      the homeless to inspire them to keep faith

      Q3.
      Starting with the first, put the components of paragraph outline planning in order.

      1 - thesis statement
      2 - topic sentence
      3 - supporting detail
      4 - summary sentence
      5 - conclusion

      Q4.
      Which section of your paragraph outline summarises your argument in each paragraph with a sharp focus on writer’s purpose?

      topic sentence
      conclusion
      Correct answer: closing sentence
      thesis statement
      supporting detail

      Q5.
      Which of the following does not make a concise and thoughtful critical response?

      following the same line of argument throughout the response
      using the most specific vocabulary accurately
      Correct answer: a comprehensive plot summary
      a detailed focus on the writer’s methods
      precise and embedded quotations

      Q6.
      Match the vocabulary up to its definition.

      Correct Answer:inspirational,something that makes you feel encouraged or hopeful

      something that makes you feel encouraged or hopeful

      Correct Answer:social responsibility,investing in one's community

      investing in one's community

      Correct Answer:didactic,something that is intended to teach a moral lesson

      something that is intended to teach a moral lesson

      Correct Answer:injustice,a lack of fairness or justice

      a lack of fairness or justice

      Correct Answer:propaganda,information spread in an attempt to influence others

      information spread in an attempt to influence others


      To help you plan your 11 English lesson on: 'A Christmas Carol': a hopeful tale, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...