New
New
Year 10
Eduqas

Identifying and comparing attitudes

I can create an argument that effectively compares different attitudes.

New
New
Year 10
Eduqas

Identifying and comparing attitudes

I can create an argument that effectively compares different attitudes.

Lesson details

Key learning points

  1. Exploration of the writer’s attitude should refer to their ideas, experiences, emotions, opinions, purpose and tone.
  2. Precisely chosen evaluative language to describe tone and attitude should be used in introduction and topic sentences.
  3. Identify where the attitude shifts to make a nuanced evaluation.
  4. Use comparatives and correlative conjunctions to compare attitudes.

Common misconception

It is enough to simply identify a general attitude in a piece of writing and then analyse it.

The very best writing takes into account nuanced attitudes, that develop and change over time.

Keywords

  • Perspective - A perspective is the way someone thinks or feels about a particular thing.

  • Evaluative - To be evaluative is to consider or judge something carefully.

  • Precise - Something precise is marked by accuracy of expression or detail.

  • Context - Context is the social, historical and cultural ideas that surround a text.

  • Comparative conjunctions - Comparative conjunctions are used to show a difference between two ideas (e.g. ‘whereas’ ).

In learning cycle 2, you may wish to spend more time with each article to pick out how each writer's attitudes change in their respective source.
Teacher tip

Content guidance

  • Contains conflict or violence.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Loading...

6 Questions

Q1.
What is being described here: 'the way someone thinks or feels about a particular thing.'?
Correct answer: perspective
conclusion
experience
guesswork
Q2.
What is being described here: 'a conclusion you reach by applying logic to the evidence you are given.'?
Correct Answer: inference, Inference., Inference, inference., infer
Q3.
What is being described here 'the social, historical and cultural ideas that surround a text'?
Correct Answer: context, Context, contextual information, Contextual information
Q4.
Inferences should be based on ...
Correct answer: evidence and reason.
fact and certainty.
emotion and feeling.
guesswork and certainty.
Q5.
What is being described here: 'to combine separate elements to form a whole. When summarising, we can combine elements from each text in our analysis'?
Correct answer: synthesis
evaluation
Explanation
analysis
Q6.
Which of the below is the best definition of 'To evaluate'?
Correct answer: to consider or judge something carefully.
to look at something in detail.
to consider the pros and cons of something.
to bring together the main points.

6 Questions

Q1.
Which of the below are comparative conjunctions?
Correct answer: Whereas
Both
Correct answer: In contrast
Neither
Correct answer: On the other hand
Q2.
Which of these is the best definition of the word 'precise'?
Correct answer: Marked by accuracy or expression of detail
Marked by creativity or expression of detail
Marked by depth or expression of detail
Marked by variety or expression of detail
Q3.
I’ve identified Source A as having an ambivalent attitude towards animal welfare. I want to compare it to an attitude shown in Source B. Which of the following would be best to compare it to?
Correct answer: Concerned
Exasperated
Nonchalant
Cavalier
Q4.
What is wrong with this topic sentence: ‘In Source B, the writer has a negative view towards how the animals have been cared for.’?
Correct answer: It could use a more precise adjective, better setting out the specific attitude.
It doesn’t use evidence to support the claim.
It hasn't compared this attitude with a second source.
There are no discourse markers to introduce the point.
Q5.
The best evaluation picks up on __________ attitudes that shift throughout a piece of writing.
Correct answer: nuanced
several
consistent
exciting
Q6.
Which of the following would be relevant contextual factors that could help us better understand a writer’s perspective?
Correct answer: Who is writing the text
The tone of the writing
Correct answer: When the text was written
Correct answer: The form of the text
The language devices used

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.