New
New
Year 10
Eduqas

Reading skills for non-fiction texts

I can show a good understanding of two unseen texts.

New
New
Year 10
Eduqas

Reading skills for non-fiction texts

I can show a good understanding of two unseen texts.

Lesson details

Key learning points

  1. The form of the text or the context in which it was published offer suggestions about audience and purpose.
  2. The position of the writer in relation to the text is key to defining their purpose and attitude.
  3. The writer’s opinion and purpose are likely to be implicit but pupils must be able to define them.
  4. Shifts in tone and strategy must be identified and explored to understand nuances in the writer’s attitude and purpose.

Common misconception

News articles do not contain opinion.

Although news articles will focus less on on opinion, the way information is presented can demonstrate particular viewpoints or attitudes.

Keywords

  • First-hand account - A story or article written by a person directly involved in an event.

  • Second-hand account - A story or article written by a person with knowledge of an event, but who did not experience it directly.

  • Implicit - Something suggested but not communicated directly.

  • Explicit - Something stated clearly and directly, leaving no room for doubt or confusion.

  • Tone - The mood or feeling of a piece of writing.

The article in learning cycle 2 can be a good opportunity to recap the structure and conventions of a newspaper article e.g. The 5 Ws, headlines, subheading, eyewitness accounts.
Teacher tip

Content guidance

  • Contains conflict or violence.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Loading...

6 Questions

Q1.
What word is given to texts that are based in truth and not invented?
Fiction
Correct answer: Non-fiction
Personal narrative
Anecdote
Q2.
What information beginning with 'C' can give you clues about a text, before you start reading?
Correct Answer: Contextual, context, Context, contextual
Q3.
Complete this sentence: If a writer uses "I", it suggests that the text is written in person.'
Correct Answer: first, First, First person perspective, first person perspective
Q4.
Which reading skill can help you before reading a complex text?
clarifying
questioning
summarising
Correct answer: predicting
Q5.
Complete this sentence to fill the blanks: Contextual information can include; __________, __________ and _________.
Correct answer: when the text was written
Correct answer: who the text was written by
Correct answer: what the text is about
how the writer uses language
why the writer has made specific choices
Q6.
In a first-person narrative, which pronoun is typically used to refer to the narrator?
He
They
Correct answer: I
You
She

6 Questions

Q1.
Which of the below can be helpful in predicting what an article is going to be about?
Correct answer: The title
Correct answer: The author
Correct answer: The publication
Its length
Correct answer: The year it was published
Q2.
If an article is written by a person who witnessed the event personally this is known as...
Correct answer: a first-hand account.
a second-hand account.
an eyewitness account.
a diary.
Q3.
What is being described here: 'A story or article written by a person with knowledge of an event, but who did not experience it directly. '
First-hand account
Correct answer: Second-hand account
Eyewitness account
Recollection
Personal narrative
Q4.
'Something stated clearly and directly, leaving no room for doubt or confusion.' What adjective is being described here?
Correct Answer: Explicit, explicit, Explicit., explicit.
Q5.
Which of the below is the best explanation of why comparing the dates in which two articles were published might be relevant?
Correct answer: Social attitudes may have changed - its important to compare them.
The writers may be related in some way.
The language will be totally different and analysed differently.
Different historical facts will be relevant to the analysis of each one.
Q6.
"I might as well apply for the internship; who knows, they might consider someone with my background.'' - What is implied by this statement?
Correct answer: The person is uncertain about their chances, due to their background.
Correct answer: The individual is optimistic and open-minded, willing to take a chance.
The person is overly confident about securing the internship.
The person believes their background is very well-suited for the internship.

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.