New
New
Year 10
Eduqas

Refining your reading of non-fiction texts

I can select and synthesise evidence from different texts.

New
New
Year 10
Eduqas

Refining your reading of non-fiction texts

I can select and synthesise evidence from different texts.

Lesson details

Key learning points

  1. Effective reading entails understanding the big idea and expressing the gist of what the writer is saying.
  2. Evaluate what evidence contributes to a writer’s attitude and whether this shifts over time.
  3. Analyse a text by connecting ideas by contrasting or linking them.
  4. Titles, taglines and subheadings should be analysed to predict what a text may be about.
  5. Evidence can be analysed and compared in terms of the ideas it expresses or the way in which the writer uses a device.

Common misconception

I can generally understand the gist of a source in the opening couple of paragraphs.

You need to have read the entirety of a source before working out the gist. Look at Day's article and how her overall opinion on Glastonbury is only revealed in the final paragraph.

Keywords

  • Gist - the main point or essence of something.

  • Refine - to make minor changes to improve.

  • Listing - a language device where lots of things are listed in quick succession.

  • Perpetual - never ending.

There are lots of resources available that outline both festivals (including lots of images). These may be useful to bring both of this events to life before you begin reading each article.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Loading...

6 Questions

Q1.
What word is given to texts that are based in truth and not invented?
Fiction
Correct answer: Non-fiction
Personal narrative
Anecdote
Q2.
What is being described here: 'the words, ideas, feelings or concepts we associate with a word or symbol.'?
Correct answer: connotations
colloquialisms
conclusions
clarifications
Q3.
What information beginning with 'C' can give you clues about a text, before you start reading?
Correct Answer: Contextual, context, Context, contextual
Q4.
Good analysis of connotations will link to other quotations in the text that either __________ or __________ with its effect.
clarify/challenge
corroborate/contradict
confirm/conclude
Correct answer: compound/contrast
Q5.
In a first-person narrative, which pronoun is typically used to refer to the narrator?
She
Correct answer: I
They
He
You
Q6.
Charles Dickens wrote an account of his visit to Greenwich fair in 1839. As such, it was written in the __________ era.
Correct answer: Victorian
Edwardian
Georgian
Elizabethan
Jacobean

6 Questions

Q1.
What does it mean to get the 'gist' of a piece of writing?
Correct answer: To understand the main essence or point of a piece of writing.
To be able to predict what happens in a piece of writing.
To be able to analyse a piece of writing confidently.
To link different different quotes from a piece of writing together.
Q2.
What features of an article can be helpful when making predictions?
paragraph order
Correct answer: taglines
Correct answer: titles
Correct answer: subheadings
Q3.
Match the device to the example.
Correct Answer:sensory language,"screams of women...shouts of boys"

"screams of women...shouts of boys"

Correct Answer:listing ,"vendors...stalls...deal-tables"

"vendors...stalls...deal-tables"

Correct Answer:rhetorical question,"Are we having fun yet?"

"Are we having fun yet?"

Q4.
Complete the sentence: It's important to read the whole text to understand the writer's attitude as it can over time.
Correct Answer: shift
Q5.
What method is being used here: "...add to this the screams of women, the shouts of boys, the clanging of gongs, the firing of pistols, the ringing of bells, the bellowings of speaking-trumpets"
Correct Answer: a list, list, listing
Q6.
Effective reading means understanding the 'gist' of an article as well as __________ in a text.
predictions
analysis
analysis
Correct answer: the big ideas

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.