New
New
Year 10
Eduqas

Expressing a strong viewpoint

I can create an effective line of argument using engaging opening and closing devices.

New
New
Year 10
Eduqas

Expressing a strong viewpoint

I can create an effective line of argument using engaging opening and closing devices.

Lesson details

Key learning points

  1. Using a hook is a good way to engage a reader
  2. Declarative statements, rhetorical questions and similes or metaphors can be used to engage the reader
  3. The closing in writing is important to create a lasting impact and conclude your arguments
  4. Mirroring is an effective way to close your writing

Common misconception

Introductions need to be long and introduce every single point in the writing.

How do you engage a reader? What devices can be used to pose questions and intrigue the reader?

Keywords

  • Ironic - If you are being ironic, you are saying something but meaning the opposite, usually for exaggeration and effect.

  • Sarcastic - You are being sarcastic you are trying to mock or be humorous. Usually by saying the opposite of what you mean.

  • Repetition - In writing, repetition is the deliberate use of the same word, phrase or ideas multiple times throughout.

  • Declarative - A declarative sentence expresses a statement, fact or opinion.

  • Mirroring - Using mirroring in your writing is to repeat and develop an idea from the start at the end.

Using a range of different opinion writers to model good practice, is an effective way for students to see excellent writing. Encourage students to adapt and 'magpie' ideas and phrases.
Teacher tip

Equipment

Content guidance

  • Contains subject matter which individuals may find upsetting.
  • Contains strong language.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Loading...

6 Questions

Q1.
Which 'B' word describes newspapers with high news content which tend to have a more serious tone and more in-depth analysis?
Correct Answer: Broadsheet, broadsheet
Q2.
Which of the following are features of a tabloid newspaper?
Correct answer: Images
Serious tone
Correct answer: Simple language
Correct answer: Lighter tone
Q3.
What is the purpose of this task: 'Write a letter to a headteacher where you express your viewpoint on homework'?
Inform
Entertain
Correct answer: Persuade
Advise
Q4.
Which of the following are examples of where a serious style, tone and register would be appropriate?
Writing an email to friends about a holiday
Correct answer: Writing a letter to your MP about climate change
Writing a speech to give at a wedding
Correct answer: Writing a speech to school governors about extra curricular activities
Q5.
Which of these would you not find in a single paragraph outline?
Topic sentence
Summary sentence
Supporting detail
Correct answer: Developed analytical comments
Q6.
What is the purpose of considering the "form" of a piece of writing?
To impress readers with elaborate language.
To express the writer's personality and emotions.
Correct answer: To ensure language is appropriate, organised, and effectively communicates.
To create a unique, unconventional writing style.

6 Questions

Q1.
Which 'S' word describes the action of trying to mock or be humorous, usually by saying the opposite of what you mean?
Correct Answer: sarcasm, sarcastic, Sarcasm, Sarcastic
Q2.
Which is not an example of transactional writing?
Letter
Speech
Article
Correct answer: Poem
Leaflet
Q3.
Match the devices to the examples. They can all be used effectively in opening hooks.
Correct Answer:Rhetorical question ,Don't we need to understand the true extent of social media?

Don't we need to understand the true extent of social media?

Correct Answer:Declarative sentence,Social media has tricked us all.

Social media has tricked us all.

Correct Answer:Simile,Like a tree, social media has spread its roots globally.

Like a tree, social media has spread its roots globally.

Q4.
Which of the following should be considered when approaching a transactional writing task?
Narrative
Correct answer: Form
Correct answer: Audience
Correct answer: Purpose
Q5.
Mirroring is a good way to close your transactional writing. This is where ...
Correct answer: you repeat and develop an idea from the start of your writing at the end.
you reverse the order of your last paragraph.
you change the argument at the end and give an alternative viewpoint.
you use direct address.
Q6.
What features have the following closing used? 'Like a double-edged sword, social media can be lethal. Stay enlightened, stay safe, and ensure your online presence truly matters.'
Correct answer: Simile
Correct answer: Repetition
Rhetorical question
Correct answer: Direct address

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.