Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing ideas of belonging in Wordsworth's 'I wandered lonely as a cloud'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse how Wordsworth presents ideas of nature and belonging in ‘I wandered lonely as a cloud’.

      Key learning points

      1. The regularity of the rhyme may link to ideas of contentment in nature.
      2. Alternatively, the irregularity in the rhythm may suggest a sense of being overwhelmed by nature.
      3. The personification may create a sense of emotional connection between humanity and nature.
      4. Alternatively, the personification may link to the Romantic sublime through the sentience of nature.
      5. Using a simile to describe nature may create the impression of nature as unfamiliar and incomprehensible.

      Keywords

      • Belonging - a feeling of being happy or comfortable as part of a particular group or in a particular place

      • Contentment - happiness and satisfaction, often because you have everything you need

      • Romanticism - 18th and 19th century artistic and literary movement that celebrated nature, emotion and individuality

      • Sublime - Romantic idea that we should feel awe towards nature - a mixture of both fear and respect

      • Sentient - the ability to experience feelings and sensations

      Common misconception

      There is only one valid interpretation of a method.

      There might be several different ways of interpreting a method.

      Teacher tip

      It might be useful to have students read the poem aloud when thinking of ideas of rhythm.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is an accurate summary of Wordsworth's 'I wandered lonely as a cloud'?

      The speaker feels lonely amongst the daffodils.
      Correct answer: The speaker feels joy amongst the daffodils.
      The speaker feels sadness amongst the daffodils.

      Q2.
      William Wordsworth is a __________ poet.

      Correct answer: Romantic
      Victorian
      Post-modernist

      Q3.
      Which of the following are conventions of Romanticism?

      Correct answer: An admiration of nature.
      An admiration of industry.
      Correct answer: A celebration of emotion.
      A celebration of logic.

      Q4.
      Giving human feelings and actions to objects or ideas is the technique of .

      Correct Answer: personification, personified, personify, Personification

      Q5.
      Which of the following is a simile?

      "fluttering and dancing in the breeze"
      "the waves beside them danced"
      Correct answer: "continuous as the stars"

      Q6.
      'A feeling of being happy or comfortable as part of a particular group or in a particular place' is the definition of which word beginning with 'b'?

      Correct Answer: belonging, belong, Belonging

      6 Questions

      Q1.
      In Wordsworth's 'I wandered lonely as a cloud', the regularity of the rhyme might suggest which of the following?

      a sense of control
      Correct answer: a sense of contentment
      a sense of freedom

      Q2.
      In Wordsworth's 'I wandered lonely as a cloud', Wordsworth compares the daffodils to which of the following?

      a dress
      a necklace
      Correct answer: the stars
      the moon

      Q3.
      Potentially, we might interpret the personification in Wordsworth's 'I wandered lonely as a cloud' as creating which of the following?

      Correct answer: an emotional connection to nature
      a logical connection to nature
      a cerebral connection to nature

      Q4.
      The Romantic idea that we should feel awe towards nature - a mixture of both fear and respect is called the .

      Correct Answer: Sublime, sublime

      Q5.
      Arguably, Wordsworth's personification of nature in 'I wandered lonely as a cloud' creates which of the following effects?

      It suggests nature is inanimate.
      Correct answer: It suggests nature is sentient.
      It suggests nature is unconscious.

      Q6.
      'The ability to experience feelings and sensations' is the definition of which of the following?

      senate
      sentinel
      Correct answer: sentient

      To help you plan your 11 English lesson on: Analysing ideas of belonging in Wordsworth's 'I wandered lonely as a cloud', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...