Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing ideas of time and loss of innocence in Larkin's 'Afternoons'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse how Larkin presents the themes of a loss of innocence and the passage of time in ‘Afternoons’.

      Key learning points

      1. Larkin presents the young couples as having lost their youthfulness as a result of having children.
      2. Larkin arguably presents the responsibility of having a child as burdensome in the poem.
      3. The title could reflect that these couples are in the 'afternoon' of their lives, creating a pitiful tone.
      4. Larkin uses contrasting tones in the first stanza, perhaps to reflect the expectation vs the reality of having a child.
      5. Larkin’s ominous and, at times, foreboding tone could represent time creeping up on the young couples.

      Keywords

      • Cynical - being distrustful of people - believing the worst about their intentions and their integrity

      • Burdensome - undesirably restrictive

      • Tone - how the writer conveys their attitude towards their subject matter

      • Foreboding - giving the sense that something bad is going to happen

      • Autonomy - a person’s freedom and independence

      Common misconception

      Students often want to be told the 'right' answer in English and think there is a right answer for every question.

      There are no 'right' answers in this lesson - this lesson asks students to consider different possibilities and interpretations and to make up their own minds about the poem.

      Teacher tip

      There is an interesting debate to be had about whether or not Larkin does change tone throughout the poem - is the threatening menace of time always there or does it come and go?

      Equipment

      You will need access to a copy of the Eduqas poetry anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who wrote the poem 'Afternoons'?

      Wilfred Owen
      Rupert Brooke
      Imtiaz Dharker
      Correct answer: Philip Larkin

      Q2.
      Which words give us the impression of youth in the first stanza of 'Afternoons'?

      Correct answer: young
      hollows
      Correct answer: new
      assemble

      Q3.
      Which is the missing season: summer, spring, and winter?

      Correct Answer: autumn

      Q4.
      Which is the final word in the poem 'Afternoons'?

      you
      mother
      Correct answer: lives
      children

      Q5.
      What is 'tone'?

      repetition of words or phrases in the first part of successive clauses
      expressing personal emotions or feelings in a poetic, musical way
      intentionally repeating words, lines, stanzas
      an invented perspective or speaker used by a writer
      Correct answer: how the writer conveys their attitude towards their subject matter

      Q6.
      Which of the following is not an explanation for the title 'Afternoons'?

      Larkin might be suggesting this loss of autonomy is happening to many people.
      It might be the time of day at which Larkin is observing these families.
      It could be the metaphorical afternoon of a person’s life.
      Correct answer: It could be the time at which the poem is being read.

      6 Questions

      Q1.
      What is the first word in the poem 'Afternoons'?

      fading
      Correct answer: summer
      wedding
      lives

      Q2.
      How does Larkin present the domestic duties the mothers have to undertake in the poem 'Afternoons'?

      as entertaining
      Correct answer: as burdensome
      as time-consuming
      as unimportant

      Q3.
      Starting with the first, put the events of the poem 'Afternoons' in chronological order.

      1 - A scene of young mothers taking their children to the park is set.
      2 - We are given an insight into the domestic lives of the couples.
      3 - We hear how much obligation and responsibility the young mothers have.

      Q4.
      As well as having a child, what else does Larkin suggest threatens a mother's autonomy in 'Afternoons'?

      having a husband
      Correct answer: the passage of time
      modern technology like televisions

      Q5.
      What might the fact that the wedding album is "lying" next to the TV in 'Afternoons' represent?

      the lack of autonomy of the young mothers
      Correct answer: the emotional distance between the couples
      the transition to using new technology in relationships
      Correct answer: the idea that the couples no longer rely on conversation for entertainment

      Q6.
      Match the vocabulary up to its definition.

      Correct Answer:cynical,being distrustful of people
      Correct Answer:burdensome,undesirably restrictive
      Correct Answer:tone,how the writer conveys their attitude towards their subject matter
      Correct Answer:foreboding,giving the sense that something bad is going to happen
      Correct Answer:autonomy,a person’s freedom and independence

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing ideas of time and loss of innocence in Larkin's 'Afternoons', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...