Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing Brooke's presentation of England and patriotism in 'The Soldier'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse how Brooke uses language, form and structure to express his patriotism.

      Key learning points

      1. Brooke uses personification to portray England as a mother figure, who has nurtured and cared for him his whole life.
      2. Brooke presents England as a superior nation; he portrays England as idyllic to illustrate his patriotism.
      3. The image of an “English heaven” reflects Brooke's hopes of being reunited with England in the event of his death.
      4. Brooke uses the sonnet form perhaps to reflect his love for, and devotion to, England.
      5. Brooke subverts conventions of traditional sonnets, perhaps because his love for England is familial and not romantic.

      Keywords

      • Patriotism - showing a devotion to, and love for one’s country

      • Superior - more important/powerful/valuable than something else

      • Nurturing - to take care of and protect something or someone

      • Sonnet - a poem with 14 lines and a regular rhyme scheme

      • Idyllic - extremely perfect and/or picturesque

      Common misconception

      Students might think that Brooke fought and died in the war because he wrote a war poem.

      Although Brooke bravely volunteered to fight in the war, he never actually engaged in any military action. Unfortunately, Brooke died from septicaemia on a ship en route to battle.

      Teacher tip

      When students are asked to consider whether they think Brooke would regret writing this poem, try to get them to recap the context of this poem, and think about what might have happened if people had been too frightened to enlist in the war - perhaps consider conscription in light of this.

      Equipment

      You will need access to a copy of the Eduqas poetry anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the poem 'The Soldier' about?

      a solider running through no man's land
      Correct answer: a soldier expressing his love for his country
      a soldier returning home from war

      Q2.
      To express a deep love and admiration for your country is to be...

      Correct Answer: patriotic

      Q3.
      If you have unrealistic expectations you can be said to be...

      pessimistic
      optimistic
      Correct answer: idealistic

      Q4.
      What are sonnets traditionally about?

      Correct answer: love
      war
      families

      Q5.
      Which quotation taken from 'The Soldier' uses personification?

      Correct answer: "A dust whom England bore, shaped, made aware"
      "under an English heaven."
      "If I should die, think only this of me:"

      Q6.
      To is to praise something or make it seem good or special, usually when it is not.

      Correct Answer: glorify

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:patriotism,showing a devotion to, and love for one’s country

      showing a devotion to, and love for one’s country

      Correct Answer:superior,more important/powerful/valuable than something else

      more important/powerful/valuable than something else

      Correct Answer:nurturing ,to take care of and protect something or someone

      to take care of and protect something or someone

      Correct Answer:idyllic ,extremely perfect and/or picturesque

      extremely perfect and/or picturesque

      Q2.
      In 'The Soldier', Brooke uses the form perhaps to reflect his love for, and devotion to England.

      Correct Answer: sonnet

      Q3.
      What is the rhyme scheme of the poem 'The Soldier?

      Correct answer: ABAB
      ABBA
      AABB

      Q4.
      In the poem 'The Soldier' England is presented as a __________ figure.

      father
      Correct answer: mother
      parental

      Q5.
      Which quotation from 'The Soldier' shows Brooke feels he embodies England and it's a part of him?

      Correct answer: "That is for ever England."
      "In that rich earth"
      "Her sights and sounds"

      Q6.
      Complete the quotation from the final line of 'The Soldier': "In hearts at peace, under an English ."

      Correct Answer: heaven

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing Brooke's presentation of England and patriotism in 'The Soldier', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...