Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comparing how poets explore relationships in the Eduqas anthology

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the differences between different presentations of love explored in the anthology.

      Key learning points

      1. You can highlight the key similarities between poems, but also explore their subtle differences (and vice versa).
      2. Asking yourself questions about the poems, such as ‘how do the poets feel about X?' is useful when planning comparisons.
      3. Comparative connectives are useful for highlighting similarities and/or differences between poems.
      4. You should select your evidence carefully, by evaluating which quotations best support your argument.
      5. Relevant context must be included in your comparison - think about the reasons for the poets’ different perspectives.

      Keywords

      • Idealistic - having unrealistic expectations

      • Unconventional - not conforming to what is usually or typically done or expected

      • Subtle - something so precise that it is difficult to notice

      • Mundane - very ordinary and therefore not very exciting

      Common misconception

      Students think that they can only discuss the similarities OR the differences between poems.

      Though they should approach the comparison by identifying key or significant similarities or difference, within that, they can also explore the subtle variations between poems too.

      Teacher tip

      You could plan the response as a class and then set students off to write their responses independently if you feel that your students would benefit from practising writing analytical responses.

      Equipment

      You will need access to a copy of the Eduqas poetry anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When we two poems, we look at the similarities and differences between them.

      Correct Answer: compare

      Q2.
      Comparative connectives signpost when we are comparing. Identify the comparative connectives.

      firstly
      Correct answer: however
      finally
      Correct answer: likewise

      Q3.
      Dove's 'Cozy Apologia' mocks __________ expressions of love.

      realistic
      Correct answer: clichéd
      everyday

      Q4.
      Duffy's 'Valentine' is an presentation of love.

      Correct Answer: unconventional, subversive

      Q5.
      Barrett Browning's 'Sonnet 43' presents __________ view of love.

      a realistic
      a pessimistic
      Correct answer: an idealistic

      Q6.
      To look at subtle differences and similarities when comparing poetry means ...

      to look at all the similarities and differences between the poems
      to look at the obvious similarities and differences between the poems
      Correct answer: to look at the less obvious similarities and differences between the poems

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:idealistic,having unrealistic expectations
      Correct Answer:unconventional,not conforming to what is usually or typically done or expected
      Correct Answer:subtle,something so precise that it is difficult to notice
      Correct Answer:mundane,very ordinary and therefore not very exciting

      Q2.
      A thesis statement...

      outlines your argument for a paragraphs
      Correct answer: outlines your overarching argument for your essay
      supports the main argument you're making in a response

      Q3.
      When writing analytically your context must be to the point you're making.

      Correct Answer: relevant, linked, connected

      Q4.
      What's the impact of choosing poorly selected evidence?

      Correct answer: your argument is weaker
      you'll be able to make subtle comparisons
      Correct answer: your essay is less convincing

      Q5.
      Well chosen evidence should...

      Correct answer: support your thesis statement
      be long and detailed
      introduce your paragraph

      Q6.
      Choosing the best evidence involves you it. You have to weigh up which you think best supports the point you're making.

      Correct Answer: evaluating, judging

      To help you plan your 10 English lesson on: Comparing how poets explore relationships in the Eduqas anthology, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...