Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring the Eduqas poetry anthology

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore the key themes and connections between the poems in the Eduqas poetry anthology.

      Key learning points

      1. An anthology is a collection of artistic works that have a similar form or subject.
      2. Reading poetry from multiple centuries helps us understand how the world we know today has been shaped by our history.
      3. Exploring titles and quotations from poems can help you see potential connections between them.
      4. Our personal response to a poem is important.

      Keywords

      • Anthology - a collection of artistic works that have a similar form or subject

      • Connection - something that joins or connects two or more things

      • Theme - a universal idea, lesson, or message explored throughout a work of literature

      • Response - our reaction to something

      Common misconception

      Students sometimes think there is a 'right' answer when it comes to poetry - that the poem has to have one meaning.

      The beauty of poetry is that it means something different to everybody - there is no 'right' answer - there are a series of possible answers.

      Teacher tip

      For Task B in learning cycle 2, feel free to substitute in any quotations from any of the poems that you think your students might like - this is an opportunity to get them motivated and invested in poetry, so choose quotations that will inspire your group.

      Equipment

      You will need access to a copy of the Eduqas poetry anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a poem?

      a kind of text that is shorter than one page in length
      Correct answer: a type of text that uses aesthetic and often rhythmic qualities of language
      a text that has multiple narrators and/or perspectives
      a form of text that has no fixed structure

      Q2.
      The person whose perspective the poem is written from is called the...

      Correct Answer: speaker, persona

      Q3.
      Poems can often make use of rhyme. The organisation of these rhymes is called...

      a rhyming couplet
      a rhythm
      Correct answer: a rhyme scheme
      a meter
      a rhyme flow

      Q4.
      Why do you think poetry sometimes makes use of rhythmic qualities?

      It is designed to be enjoyed.
      Correct answer: It is designed to be read out loud.
      It is designed to be performed onstage.
      It is written with a specific reader in mind.

      Q5.
      A verse in a poem is otherwise known as a...

      Correct Answer: stanza

      Q6.
      What could an anthology be?

      Correct answer: a collection of poems all from the same time period
      Correct answer: a selection of texts that share a similar subject or form
      a collection of texts that have not been read before
      a selection of texts from the last 100 years

      6 Questions

      Q1.
      What is an anthology?

      when two words rhyme
      an animal with human characteristics
      Correct answer: a collection of works similar in form
      an introduction to a text
      a library where texts are kept

      Q2.
      What is the theme in a text?

      the main character
      a recurring object that represents an idea
      Correct answer: a universal idea explored through the text
      a language device that uses comparison to describe

      Q3.
      The Eduqas poetry anthology contains texts dating back to...

      Correct Answer: 1789, 1789.

      Q4.
      The Eduqas poetry anthology covers four main themes: war, power, relationships and...

      Correct Answer: nature

      Q5.
      Why can reading texts from multiple centuries be useful and valuable?

      It can help us to see how writing has improved over the centuries.
      It can help us to understand our own writing better.
      Correct answer: It shows us how the world we inhabit today has been shaped by history.
      It can show us how much moral and social progress the world has made.

      Q6.
      Which of the following responses might a person have to this quotation from 'Ozymandias': “Look upon my Works ye Mighty, and despair!”

      a response of calm and peace
      a reponse of indifference neutrality
      Correct answer: a response of fear and concern
      Correct answer: a response of awe and incredulity
      a response of warmth and affection

      To help you plan your 10 English lesson on: Exploring the Eduqas poetry anthology, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...