Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Considering the context of Sheers' 'Mametz Wood' and the futility of war

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand the story of the poem ‘Mametz Wood’ and explain the events that inspired it.

      Key learning points

      1. ‘Mametz Wood’ was inspired by the Battle of Mametz Wood in 1916.
      2. Sheers tells the story of the discovery of the bodies of 20 young men, all of whom were slaughtered in battle.
      3. Some people attribute the 4000 deaths in the battle to poor tactical decisions made by commanders.
      4. The poem conveys how devastating, destructive and futile war is.
      5. The poet illustrates that war affects not only people, but nature too, as the land has been scarred by violence.

      Keywords

      • Futile - pointless

      • Relic - an object (usually of historical interest) which has survived an earlier time

      • Inexperienced - having little knowledge or experience in something

      • Fortified - made strong or secure

      • Slaughter - the killing of many people or animals unjustly, or in a particularly cruel manner

      Common misconception

      Students often make the mistake of thinking that, like many of the other war poems, this poem was written by a soldier at the time of the war.

      This poem is not a personal account; Sheers wrote this poem in 2005. He wanted to raise awareness about the loss of Welsh lives in Mametz Wood and illustrate how destructive war is.

      Teacher tip

      There are some insightful photographs of the damage that the battle has done to the land, as well as some very useful photographs of some of the remnants of dug-up graves that students might find interesting and useful to see when reading this poem.

      Equipment

      You will need access to a copy of the Eduqas poetry anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If something is futile it means that it is...

      difficult
      Correct answer: pointless
      frightening

      Q2.
      What is propaganda?

      Correct answer: information, often biased or misleading in nature, used to promote a cause
      information, often unbiased and honest in nature, used to promote a cause
      information, often unbiased and misleading in nature, used to promote an event

      Q3.
      When was World War 1?

      1899–1902
      Correct answer: 1914-1918
      1939-1945

      Q4.
      What is a relic?

      a common weapon used in WW1
      Correct answer: an object (usually of historical interest)
      a defence tactic used in combat

      Q5.
      Which word means to 'make strong or secure'?

      Correct answer: fortify
      mimic
      plough

      Q6.
      A is a direct comparison between two things.

      Correct Answer: metaphor

      6 Questions

      Q1.
      'Mametz Wood' was written in 2005 but based on events which occurred in 1916. Which war does this relate to?

      Correct answer: WW1
      WW2
      The Boer War

      Q2.
      What is true of the solders who were place in the 38th Division in WW1?

      they were selected for their previous battle experience
      Correct answer: they were young men who had been motivated to enlist by propaganda
      Correct answer: they were poorly trained and ill-equipped
      they were fire-arms trained

      Q3.
      Match the key vocabulary to its definition.

      Correct Answer:futile,pointless
      Correct Answer:inexperienced,having little knowledge in something
      Correct Answer:fortified, made strong or secure
      Correct Answer:slaughter,the killing of many people or animals unjustly

      Q4.
      Starting with the first, order the events of 'Mametz Wood' as we read them in the poem.

      1 - Years after the Battle of Mametz Wood, local farmers are still finding remains.
      2 - The men’s bodies have been found in bits.
      3 - The men were told to walk towards the “nesting” machine guns.
      4 - Even years later, the earth still bears the scars of that fateful battle.
      5 - Earlier that morning, twenty young men had been dug up.
      6 - Their heads are tilted back, and they are still wearing their boots.
      7 - The poet imagines the men singing when alive.

      Q5.
      In 'Mametz Wood', Sheers illustrates that war affects not only people, but too, as the land has been scarred by violence.

      Correct Answer: nature

      Q6.
      What do some people attribute the death of the soldiers who fought The Battle of Mametz Wood to?

      Correct answer: poor tactical decisions made by commanders
      poor weather conditions
      poor conditions in the woods made it hard to fight

      To help you plan your 10 English lesson on: Considering the context of Sheers' 'Mametz Wood' and the futility of war, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...