Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding the presentation of love in Browning's 'Sonnet 43'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Barrett Browning presents her feelings of love.

      Key learning points

      1. ‘Sonnet 43’ is one of Barrett Browning’s 44 sonnets that she wrote for her (then) future husband - Robert Browning.
      2. The poem follows the conventions of a Petrarchan sonnet.
      3. The poem explores the transcendental and bountiful love the poet and her future husband share.
      4. Barrett Browning eloped with Robert Browning, and was disinherited by her father.
      5. Barrett Browning struggled with chronic illness, which may explain why the poem has spiritual/religious undertones.

      Keywords

      • Petrarchan sonnet - a kind of sonnet, used to express feelings of love, which has a unique rhyme scheme

      • Volta - a shift in tone in a poem, found in a sonnet between the octet and the sestet

      • Sombre - serious, sad and reflective

      • Bountiful - abundant - endless

      • Transcendental - beyond ordinary or common experience - spiritual or supernatural in some way

      Common misconception

      Students might think that this sonnet was written whilst Barrett Browning was married.

      This poem was written before the pair were married. Barrett Browning knew of her father's disapproval, but loved Robert Browning very much.

      Teacher tip

      You could set some of Browning and Barrett Browning's letters to one another as additional reading for pupils to complete at home. These provide great insight into their relationship and the lengths they went to just to be together.

      Equipment

      You will need access to a copy of the Eduqas poetry anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How many lines does a sonnet typically have?

      7
      Correct answer: 14
      22
      the are no set number of lines

      Q2.
      Sonnets are poems traditionally about...

      family
      Correct answer: love
      life
      war

      Q3.
      A shift in tone in a poem is known as a...

      Correct Answer: volta

      Q4.
      The general feeling or attitude presented by a writer in a text is known as...

      Correct Answer: tone, tone of voice, their tone

      Q5.
      If something is 'sombre' it is...

      careful and considerate
      happy and exciting
      Correct answer: serious and sad

      Q6.
      The word 'transcendental' means...

      serious, sad and reflective
      Correct answer: beyond ordinary or common experience
      abundant or endless

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords with their definitions.

      Correct Answer:volta,a shift in tone in a poem
      Correct Answer:sombre,serious, sad and reflective
      Correct Answer:bountiful ,abundant or endless
      Correct Answer:transcendental,beyond ordinary or common experience

      Q2.
      Sonnet 43 is an example of a __________ sonnet.

      Correct answer: Petrarchan
      Shakespearean
      traditional

      Q3.
      'Sonnet 43' can be divided into 3 sections. What are they?

      Correct answer: octet
      Correct answer: volta
      stanza
      Correct answer: sestet

      Q4.
      The line "I love thee freely" from 'Sonnet 43' might suggest...

      the speaker loves her partner constantly
      Correct answer: the speaker chose to love her partner
      the love the speaker and her partner share is pure

      Q5.
      Complete the quote from 'Sonnet 43': "In my old , and with my childhood’s faith."

      Correct Answer: griefs

      Q6.
      ‘Sonnet 43’ is one of Barrett Browning’s 44 sonnets that she wrote for her future .

      Correct Answer: husband

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding the presentation of love in Browning's 'Sonnet 43', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...