Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding 'Valentine' by Carol Ann Duffy

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand how Duffy presents the speaker’s views on love.

      Key learning points

      1. The poem ‘Valentine’ is an unconventional love poem, which subverts the conventions of traditional love poems.
      2. The speaker gives her lover an onion and explains why this is a better metaphor for their relationship than a rose.
      3. The onion arguably represents both the joy in relationships, but also the pain and suffering that people endure.
      4. Arguably, the poet feels that conventional romantic gifts are cliché, and limit people’s freedom of expression.
      5. The tone shifts throughout the poem; the poem ends with an ominous tone, perhaps to show the dangers of possessive love.

      Keywords

      • Cliché - an opinion or gesture that is overused and lacks originality

      • Unconventional - not conforming to what is usually or typically done or expected

      • Cynical - distrustful of other people’s sincerity

      • To subvert - to go against something

      • To romanticise - to view something in an unrealistic or idealistic way

      Common misconception

      Pupils think that the speaker does not love their partner very much.

      The speaker does love their partner - very much. The speaker, unlike other lovers, refuses to make promises that they aren't 100% sure they can't keep - they arguably find promising 'forever' unrealistic.

      Teacher tip

      When discussing how Duffy subverts traditional love poems, you could read Shakespeare's 'Sonnet 18' to the students and get them to identify the conventions of love poetry from this poem, before comparing it to Duffy's poem.

      Equipment

      You will need access to a copy of the Eduqas poetry anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If someone gave you conventional gifts for Valentine's day you might expect...

      Correct answer: flowers
      vegetables
      Correct answer: chocolates
      Correct answer: teddies

      Q2.
      What is typical of love poetry?

      Correct answer: the speaker swears their devotion
      Correct answer: written to the lover
      Correct answer: the speaker explains how their lover makes them feel
      the speaker is realistic their love might not last forever

      Q3.
      If something is not not conforming to what is usually or typically done or expected it is...

      stereotypical
      Correct answer: unconventional
      conventional
      cliché

      Q4.
      The attitude or general feeling presented by a writer in a text is known as...

      Correct Answer: tone, the tone, tone of voice, the tone of voice

      Q5.
      What do we mean by the word 'subvert'?

      to view something in an unrealistic or idealistic way
      distrustful of other people’s sincerity
      Correct answer: to go against something

      Q6.
      If something is cliché it is...

      Correct answer: an opinion or gesture that is overused and lacks originality
      an opinion or gesture that is underused but lacks originality
      an opinion or gesture that is underused and original

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords with their definitions.

      Correct Answer:cliché,an opinion or gesture that is overused and lacks originality
      Correct Answer:unconventional ,not conforming to what is usually or typically done or expected
      Correct Answer:cynical,distrustful of other people’s sincerity
      Correct Answer:subvert,to go against something
      Correct Answer:romanticise,to view something in an unrealistic or idealistic way

      Q2.
      What is the poem 'Valentine' about?

      Correct answer: a speaker presents a lover with an unconventional gift to express their feelings
      a speaker presents a lover with a traditional gift to express their feelings
      a speaker professes their undying love
      a speaker is breaking up with their 'valentine'

      Q3.
      In the poem 'Valentine' what does the speaker offer her lover?

      a rose
      a promise
      Correct answer: an onion

      Q4.
      In 'Valentine' the speaker feels that conventional romantic gifts are...

      Correct Answer: cliché, clichéd, a cliché, cliche, cliched

      Q5.
      On which tone does 'Valentine' end?

      Correct answer: ominous
      gentle
      firm

      Q6.
      The poem ‘Valentine’ is an unconventional love poem, which the conventions of traditional love poems.

      Correct Answer: subverts

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding 'Valentine' by Carol Ann Duffy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...