Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing extended responses to the Eduqas poetry anthology

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise excellent writing practice in a model response.

      Key learning points

      1. Analysing model answers allows us to explore how we might frame ideas and how to avoid misconceptions.
      2. An effective introduction should clearly set out the argument of the essay in relation to the question.
      3. One misconception is to interweave quotations from both poems but not effectively analyse them.
      4. Another misconception is to point out differences between the poems but not effectively analyse them.

      Keywords

      • To compare - to note the similarities and/or dissimilarities between two or more things

      • Context - the circumstances in which a text was produced

      • Thematically - a way that relates to the subjects or themes of something

      • Misconception - a view or opinion that is incorrect because it is based on faulty thinking or understanding

      Common misconception

      As long as I include quotations from both poems and mention some similarities or differences, I’m doing a good comparative analysis.

      Without analysis, the response does not explain how or why the poets present their ideas, or what effects those choices have. This limits the depth and quality of the comparison.

      Teacher tip

      If pupils have already written their own paragraphs or essays, Task A and Task B can be adapted to help them review and improve their own work.

      Equipment

      You will need a copy of the Eduqas 2025 Anthology for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Textual detail in a written response is ...

      Correct answer: the evidence you use to support your answer.
      the detail you put into an answer.
      how detailed the writer has been in their text.

      Q2.
      Which example uses correlative conjunctions?

      Whereas Heaney explores the nostalgia of childhood.
      Blake explores the impact of societal institutions.
      Correct answer: Both Blake and Heaney explore the connections between childhood and nature.

      Q3.
      Which of these are examples of comparative discourse markers?

      Correct answer: likewise
      furthermore
      thus
      Correct answer: contrastingly

      Q4.
      Which of the following is the opening line to William Blake's 'The Schoolboy'?

      "I was a cottage maiden Hardened by sun and air"
      "I wandered lonely as a cloud That floats on high o'er vales and hills"
      Correct answer: "I love to rise in a summer morn"
      "When, in disgrace with fortune and men’s eyes,"

      Q5.
      When writing a comparative response you should...

      always include one poem only in each paragraph.
      Correct answer: weave ideas about both poems into paragraphs.
      begin by comparing a key quote.

      Q6.
      What is the name of Seamus Heaney's poem that features in the Eduqas anthology?

      'I wandered Lonely as a Cloud'
      'The Schoolboy'
      Correct answer: 'Blackberry-Picking'
      Kamikaze'
      'Decompostion'

      6 Questions

      Q1.
      What does 'to compare' mean?

      to come up with alternative perspectives so that you have more than one
      Correct answer: to note the similarities or differences between two or more things
      to analyse two or more texts together

      Q2.
      What is a thesis in an essay introduction?

      a poetic device
      a quotation from the poem
      Correct answer: a clear argument that guides the essay
      a summary of the poem

      Q3.
      is the circumstances in which a text was produced.

      Correct Answer: Context, context

      Q4.
      In a comparative response why should you avoid making statements like "both poems use imagery"?

      because all poems use imagery
      because saying that shows you don’t know what imagery is
      Correct answer: because you should explore what kind of imagery and how it creates meaning
      because imagery isn’t a poetic technique

      Q5.
      Is the statement true of false? Context is more effective when it is linked to the poet’s themes or message.

      Correct Answer: true, t, T, True

      Q6.
      Is the statement true or false? One strong comparison is more effective than listing many vague ones.

      Correct Answer: true, t, True, T

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing extended responses to the Eduqas poetry anthology, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...