Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning a written response on the Eduqas poetry anthology

      Lesson details

      Learning outcome

      I can conceptualise and plan a comparative response on how two poems present the theme of love.

      Key learning points

      1. The poems that you choose to compare should both be linked to the focus and nuances of the question you are asked.
      2. It is useful to consider the similarities between poems and then consider any subtle differences between them.
      3. Thesis statements help you to refine your argument and give you a point of reference to return to as you write.
      4. Evidence should be selected judiciously - it is important to choose the quotation that best supports your argument.

      Keywords

      • Nuance - a small detail that shows careful thought and helps you see more than one side of something

      • Judicious - exercising good judgement in a thoughtful and careful manner

      • Cohesive - In essays refers to all parts of your writing linking clearly and working well together.

      Common misconception

      The most effective comparisons only come from poems with the most obvious similarities.

      Insightful comparisons can often emerge from contrasting poems. Exploring differences can uncover complexity and nuance, enriching analysis beyond what similarity alone can achieve.

      Teacher tip

      You may wish to tailor the question focus and poem selections to best suit the interests and learning needs of your own pupils.

      Equipment

      You will need access to a copy of the Eduqas poetry anthology for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following poems from the Eduqas anthology was written by Eve L. Ewing?

      Correct answer: 'Origin Story'
      'Disabled'
      'Kamikaze'
      'Decompostition'
      'Blackberry-Picking'

      Q2.
      Which of the following poems from the Eduqas anthology traces the thoughts and feelings of someone waiting for a call from a lover?

      'The Schoolboy'
      'I wandered Lonely as a Cloud'
      'Catrin'
      'Remains'
      Correct answer: 'Dusting the Phone'

      Q3.
      Which poem uses a third-person perspective?

      'The Schoolboy'
      Correct answer: 'Disabled'
      'Catrin'
      'Dusting the Phone'

      Q4.
      Which poem is the following quotation from: “How can the bird that is born for joy/Sit in a cage and sing.”

      Correct answer: 'The Schoolboy"
      'Blackberry - Picking'
      'Kamikaze'
      'Origin Story'
      'Catrin'

      Q5.
      Which poem uses the metaphor of a "rope" to symbolise the binding and sometimes restrictive nature of maternal love?

      'Origin Story'
      Correct answer: 'Catrin'
      'Kamikaze'
      'Disabled'
      'Sonnet 29'

      Q6.
      Complete the quotation from the opening line of the poem 'Cousin Kate': "I was a cottage "

      Correct Answer: maiden

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following criteria makes for strong evidence?

      detailed
      Correct answer: judiciously-selected
      Correct answer: precise
      paraphrased
      Correct answer: accurate

      Q2.
      Why wouldn't we choose this quotation for evidence: "I was a cottage maiden/Hardened by sun and air,/Contented with my cottage mates,/Not mindful I was fair."

      it is too short
      Correct answer: it is too long
      it hasn't been embedded
      it is not an accurate quotation

      Q3.
      Why can it be helpful to write your thesis statement before you start writing your full analytical response?

      Your thesis changes as you write your response.
      Your thesis forms the start of every paragraph - you recycle the same sentence.
      Correct answer: Your thesis outlines what you will be illustrating or proving in your essay.
      Correct answer: Your thesis is a great point of reference to keep returning to as you write.

      Q4.
      What does it mean for an essay to be cohesive?

      The essay contains many quotations.
      Correct answer: All parts of the writing link clearly and work well together.
      The essay has an effective introduction.
      The essay contains detailed analysis.

      Q5.
      Why might it be insightful to compare poems from different thematic clusters?

      Correct answer: It highlights subtle or nuanced links and deepens understanding.
      It guarantees both poems have the same tone and style.
      It simplifies writing by focusing on obvious similarities only.
      It overcomplicates the analysis.

      Q6.
      Which word beginning with 'n' can be described as: a small detail that shows careful thought and helps you see more than one side of something.

      Correct Answer: nuance, nuanced, nuances, Nuance

      To help you plan your 10 English lesson on: Planning a written response on the Eduqas poetry anthology, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...