Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing a written response on the Eduqas poetry anthology

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a successful answer comparing two poems from the Eduqas anthology.

      Key learning points

      1. Before writing, you should consider why you have picked your chosen poem for comparison.
      2. A planning grid with single paragraph outlines can be a useful planning tool.
      3. Considering the success criteria before writing helps you remember what to include for a successful essay.

      Keywords

      • Discourse marker - a word or phrase used to link ideas and signpost the direction of the writing

      • Comparative - measured or judged by estimating the similarity or dissimilarity between one thing and another

      • Thesis - a statement that presents your overarching argument in an essay

      • Topic sentence - explains the focus or main idea of an analytical paragraph

      Common misconception

      Planning takes too much time and isn’t worth it when writing an essay.

      Planning saves time overall. It helps you organise your ideas, stay focused, and write more clearly and effectively, making your essay stronger and easier to complete.

      Teacher tip

      You might like to give the pupils sentence starters or a writing frame to help them start and structure their writing.

      Equipment

      You will need access to a copy of the Eduqas poetry anthology for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who wrote the poem 'Sonnet 29'?

      Eve L. Ewing
      Gillian Clarke
      William Wordsworth
      William Blake
      Correct answer: Elizabeth Barrett Browning

      Q2.
      How can you make your introduction in an analytical piece clear and engaging?

      Correct answer: Open with a thesis statement.
      Introduce yourself and explain why you are writing.
      Explain who the speakers are in both poems and how this links to the poems.
      Correct answer: Use comparative connectives to show connections between poems.
      Analyse a method in detail.

      Q3.
      Match the key terms to their definitions.

      Correct Answer:discourse marker,a word or phrase whose job is to organise writing

      a word or phrase whose job is to organise writing

      Correct Answer:comparative,showing similarities or differences

      showing similarities or differences

      Correct Answer:inference,a conclusion reached on the basis of evidence and reasoning

      a conclusion reached on the basis of evidence and reasoning

      Correct Answer:topic sentence,explains the focus or main idea of an analytical paragraph

      explains the focus or main idea of an analytical paragraph

      Q4.
      Which of these are examples of comparative discourse markers?

      Correct answer: likewise
      furthermore
      thus
      Correct answer: contrastingly

      Q5.
      Match the poem, taken from the Eduqas poetry anthology, to the figurative language used within the poem.

      Correct Answer:'Catrin',a rope represents the bond and conflict between mother and daughter

      a rope represents the bond and conflict between mother and daughter

      Correct Answer:'Blackberry Picking',uses the simile of wine to describe the experience of youth

      uses the simile of wine to describe the experience of youth

      Correct Answer:'The Schoolboy',uses a metaphor of a caged bird to crituqe the insitution of school

      uses a metaphor of a caged bird to crituqe the insitution of school

      Correct Answer:'Origin Story',a comic book is used to explore the fragility of love

      a comic book is used to explore the fragility of love

      Q6.
      How should context be included in an analytical response?

      It should be attached to the end of your paragraph.
      Correct answer: It should be used to support an argument.
      Correct answer: It should be accurate and relevant.
      You should give as much contextual information as possible.

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of a thesis in a comparative poetry essay?

      to summarise both poems in detail
      to provide background information on the poets
      Correct answer: to present your overarching argument about the poems
      to list all the literary devices used in both poems

      Q2.
      Put the sections from an essay plan in the correct order.

      1 - thesis
      2 - topic sentence
      3 - supporting details
      4 - concluding sentence
      5 - conclusion

      Q3.
      Which of the following is not essential in a comparative poetry response?

      Correct answer: a detailed summary of the poems
      a clear and concise thesis statement
      context to enhance understanding of the poems
      comparative connectives to show links between ideas

      Q4.
      What does a strong conclusion in a comparative essay do?

      restates the quotations used
      introduces a new poem
      Correct answer: sums up how the thesis has been proven
      lists all the literary techniques again

      Q5.
      Match the sections of the planning grid to the correct description.

      Correct Answer:thesis,Overarching argument, supported by the whole text.

      Overarching argument, supported by the whole text.

      Correct Answer:topic sentence,The first sentence of a paragraph. It states the main idea.

      The first sentence of a paragraph. It states the main idea.

      Correct Answer:supporting details,References to the text which support your topic sentence.

      References to the text which support your topic sentence.

      Correct Answer:concluding sentence,The final sentence of a paragraph. It concludes the main idea.

      The final sentence of a paragraph. It concludes the main idea.

      Correct Answer:conclusion,Sums up your essay’s overall thesis.

      Sums up your essay’s overall thesis.

      Q6.
      Which of these answers could be considered the most appropriate for an effective conclusion?

      Overall, both poems explore interesting themes about love.
      To sum up, the poems use different styles.
      Correct answer: Both poems explore memory’s impact through powerful, contrasting imagery.
      The use of metaphor could suggest that the love is stifling.

      To help you plan your 10 English lesson on: Writing a written response on the Eduqas poetry anthology, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...