Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Menton Carnival: uses of 'de'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the preposition 'de' to show description or possession.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound [è/ê] is pronounced as in the word 'tête'.
      2. The preposition 'de' can be translated as 'of'; to show possession, for example: 'le frère de Sam', Sam's brother.
      3. The preposition 'de' (of) can also show description, for example: 'le Carnaval de Menton', Menton Carnival.

      Keywords

      • [è/ê] - pronouced as in 'fête'

      • De - French preposition meaning 'of'

      Common misconception

      Like in English, we use 's to show possession in French.

      In French, unlike English, there is no possessive apostrophe. Use the preposition 'de' (of) to show possession: Pierre's brother - le frère de Pierre.

      Teacher tip

      Search for and watch videos of the Menton Carnival with your class to give pupils a greater understanding of the festival. You could also ask pupils to research key facts about the celebration and to share their findings with the class.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French nouns to the English.

      Correct Answer:la soeur,sister
      Correct Answer:le garçon,boy
      Correct Answer:le père,father
      Correct Answer:la mère,mother
      Correct Answer:le frère,brother
      Correct Answer:la fille,girl

      Q2.
      Which month means 'March' in French?

      juin
      février
      août
      Correct answer: mars
      mai

      Q3.
      Which word(s) make the same [è] or [ê] sound as 'tête'?

      petit
      Correct answer: problème
      Correct answer: pêche
      cheval
      Correct answer: rêve

      Q4.
      Which word means 'a lot'?

      grand
      Correct answer: beaucoup
      petit
      très
      super

      Q5.
      Match the [è]/[ê] words to their English translation.

      Correct Answer:problème,problem
      Correct Answer:rêve,dream
      Correct Answer:être,to be, being
      Correct Answer:fête,festival
      Correct Answer:tête,head
      Correct Answer:règle,ruler

      Q6.
      Translate into English: 'J'adore le collège'.

      Correct Answer: I love school., I love college.

      6 Questions

      Q1.
      Match the French nouns to the English.

      Correct Answer:le fruit,fruit
      Correct Answer:la fête,festival
      Correct Answer:le garçon,boy
      Correct Answer:la fille,girl
      Correct Answer:le père,father
      Correct Answer:le citron,lemon

      Q2.
      Translate into English: 'Léa est la soeur de Pierre'.

      Correct Answer: Lea is Pierre's sister., Lea is the sister of Pierre.

      Q3.
      Match the French prepositions to their English meaning.

      Correct Answer:de,of
      Correct Answer:dans,in
      Correct Answer:avec,with
      Correct Answer:sans,without
      Correct Answer:à,at, in
      Correct Answer:par,by

      Q4.
      'There are lots of fruit'. Choose the correct translation.

      Il est beaucoup de fruits.
      Il y a des grands fruits.
      Correct answer: Il y a beaucoup de fruits.
      Il est un fruit super.
      Il y a des petits fruits.

      Q5.
      Translate into French: 'Adèle is Jacques' mother'.

      Correct Answer: Adèle est la mère de Jacques.

      Q6.
      'Who is Mylene's brother?' Choose the correct translation.

      Qui est le père de Mylène?
      Quoi est le frère de Mylène?
      Mylène a combien de frères?
      Quoi est la soeur de Mylène?
      Correct answer: Qui es le frère de Mylène?

      To help you plan your 4 French lesson on: Menton Carnival: uses of 'de', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...