Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Back to school: information questions with 'qui' and 'comment'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can ask and answer questions in French about myself and others using the question words 'comment' and 'qui'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The final consonant of a word is often silent in French. We call this SFC for Silent Final Consonant: dans.
      2. The verb être means to be or being. Use the verb être with adjectives to describe people: il est heureux.
      3. An adjective must agree with the gender of the noun it describes; this is called adjective agreement: elle est heureuse.
      4. After the verb être, a liaison is optional: je suis amusante (you can pronounce the SFC 's' or not).
      5. To ask an information question, put a question word at the end of a statement. 'Comment' is how and 'qui' is who.

      Keywords

      • SFC - silent final consonant, as in 'dans'

      • Être - French verb meaning 'to be'

      • Feminine form - form of an adjective that describes a girl, woman or feminine noun

      • Liaison - pronouncing a usually silent final consonant when followed by a vowel: je suis anglais

      • Comment, qui - questions words meaning 'how' and 'who'

      Common misconception

      There is always a liaison after a word ending in a SFC and a next word beginning with a vowel.

      After the verb être, a liaison is in fact optional: je suis amusante (you can pronounce the SFC 's' or not).

      Teacher tip

      Ask pupils to learn and perform their conversations to their classmates (exercise C3).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the adjectives.

      Correct Answer:prêt,ready

      ready

      Correct Answer:inquièt,worried

      worried

      Correct Answer:petit,small

      small

      Correct Answer:sérieux,serious

      serious

      Correct Answer:amusant,funny

      funny

      Correct Answer:calme,calm

      calm

      Q2.
      Which of the words means 'good/well'?

      intelligent
      comment
      ça va
      mal
      Correct answer: bien

      Q3.
      What is the English word for 'professeur'?

      Correct Answer: teacher

      Q4.
      How do you say 'hello' in French?

      Au Revoir
      Hola
      Correct answer: Bonjour
      Assalam-u-Alaikum
      Witam

      Q5.
      Which number is missing? onze, douze, , quatorze, quinze?

      douze
      neuf
      trois
      Correct answer: treize
      seize

      Q6.
      Chose the correct sentence(s) to say you are English.

      Correct answer: Je suis anglais.
      Je suis japonais.
      Correct answer: Je suis anglaise.
      Je suis pakistanais.
      Je suis ukrainien.

      5 Questions

      Q1.
      Which school year is CM1?

      Correct Answer: Year 5, 5, yr 5

      Q2.
      What is 'la rentrée'?

      Entrance to school
      End of the school year
      Correct answer: Start of the school year
      Start of the school day
      End of the school day

      Q3.
      Which of these words have a SFC (silent final consonant)?

      cheval
      neuf
      Correct answer: deux
      Correct answer: mais
      Bonjour!

      Q4.
      Match the parts of the verb être.

      Correct Answer:Je suis,I am

      I am

      Correct Answer:Tu es,You are

      You are

      Correct Answer:Il/elle est,He/she is

      He/she is

      Q5.
      Which of the sentences below are said by a boy?

      Correct answer: Je suis petit
      Je suis grande
      Je suis heureuse
      Correct answer: Je suis heureux
      Je suis prête

      To help you plan your 5 French lesson on: Back to school: information questions with 'qui' and 'comment', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...