Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Cousins: 'vous êtes' and plural adjective agreement

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write sentences describing what 'you are' (pl) like, using 'vous êtes' and plural adjective agreement.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSCs [u] and [ou] make a different sound. [u] is pronounced as in 'tu' and [ou] is pronounced as in 'nous'.
      2. There are two different ways of saying 'you' in French: 'tu' and 'vous'.
      3. 'Tu es' means 'you are' when talking to one person. 'vous êtes' means 'you are' when talking to more than one person.
      4. 'Rarement', 'maintenant', 'souvent' and 'toujours' are adverbs meaning 'rarely', 'now', 'often' and 'always'.
      5. Adjectives change spelling based on the gender and number of the noun they describe. This is called adjective agreement.

      Keywords

      • [ou] - SSC (sound-symbol correspondence) pronounced as in 'vous'

      • [u] - SSC (sound-symbol correspondence) pronounced as in 'tu'

      • Être - French verb meaning 'to be'

      • Vous êtes - French verb meaning 'you are' (pl)

      • Adjective agreement - an adjective matching the noun it describes in gender and number

      Common misconception

      There is one way of saying 'you' in French.

      There are in fact two ways of saying 'you' in French: 'tu' and 'vous'. We use 'tu' when talking to one person and 'vous' when talking to more than one person.

      Teacher tip

      Ask pupils to make sentences and address classmates with either 'tu es' or 'vous êtes' and with a correct adjective agreement.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put the words in order to ask the date of a birthday.

      1 - quelle
      2 - est
      3 - la
      4 - date
      5 - de
      6 - ton
      7 - anniversaire

      Q2.
      Which month is missing from this sequence? avril, mai, juin, juillet, septembre, octobre.

      Correct Answer: aout

      Q3.
      Put the days of the week in order starting with Sunday.

      1 - dimanche
      2 - lundi
      3 - mardi
      4 - mercredi
      5 - jeudi
      6 - vendredi
      7 - samedi

      Q4.
      Match the adjectives.

      Correct Answer:drôle,amusing

      amusing

      Correct Answer:fort,strong

      strong

      Correct Answer:grand,tall

      tall

      Correct Answer:jeune,young

      young

      Correct Answer:calme,calm

      calm

      Correct Answer:méchant,mean, naughty

      mean, naughty

      Q5.
      Translate ' Il est absent'?

      Correct Answer: He is absent, He's absent, he is not here, he's not here, he is away

      Q6.
      You are wise / well-behaved.

      Tu es indépendant
      Tu es important
      Tu es seul
      Correct answer: Tu es sage
      Tu es méchant

      6 Questions

      Q1.
      Match the parts of the verb 'être' (to be)

      Correct Answer:Je,suis

      suis

      Correct Answer:Tu,es

      es

      Correct Answer:Il/Elle,est

      est

      Correct Answer:Nous,sommes

      sommes

      Correct Answer:Vous,êtes

      êtes

      Q2.
      Which of these phrases means 'you are'?

      Correct answer: tu es
      nous sommes
      il est
      Correct answer: vous êtes
      elle est

      Q3.
      es anglais? Which word for you should you use here?

      Correct Answer: tu

      Q4.
      What is 'souvent' in English?

      rarely
      now
      Correct answer: often
      always

      Q5.
      Elle est . Which is the correct word?

      intelligent
      Correct answer: intelligente
      intelligentes
      intelligents

      Q6.
      How would you say, I am worried, in French?

      Je suis timide
      Correct answer: Je suis inquièt
      Je suis sérieux
      Je suis triste
      Je suis calme

      To help you plan your 5 French lesson on: Cousins: 'vous êtes' and plural adjective agreement, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...