Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can ask and answer what the date is in French.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSCs [an], [en], [am] and [em] make the same sound: enfant, ensemble, chambre
      2. In English, we use ordinal numbers with dates (27th), in French we use cardinal numbers (27).
      3. When saying a date in French, we use 'le' before the number to say (on) the: c'est le trois avril.
      4. 'Quel' and 'quelle' mean 'which'. They match the gender of the noun they refer to: c'est quel jour / quelle date ?
      5. 'Quel' and 'quelle' are often translated into English more naturally as 'what'.

      Keywords

      • [an/en] - SSC (sound-symbol correspondence) pronounced as in 'enfant'

      • [am/em] - SSC (sound-symbol correspondence) pronounced as in 'chambre'

      • Quel - question word meaning 'which' (in the masculine form)

      • Quelle - question word meaning 'which' (in the feminine form)

      Common misconception

      Like in English, the SSCs [an] and [em] sound different: January and December.

      The SSCs [an], [en], [am], and [em] sound the same in French: 'janvier' and 'décembre'

      Teacher tip

      Ask pupils to choose one of the famous dates mentioned in exercise B2 and to research it in more detail. They could share their findings with the class in the format of a presentation.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'lost'?

      sérieux
      Correct answer: perdu
      prêt
      anglais
      français

      Q2.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:bonjour,hello

      hello

      Correct Answer:ça va ?,how are you?

      how are you?

      Correct Answer:oui,yes

      yes

      Correct Answer:non,no

      no

      Correct Answer:au revoir,goodbye

      goodbye

      Correct Answer:salut,hi

      hi

      Q3.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:calme,calm

      calm

      Correct Answer:amusant,fun, funny

      fun, funny

      Correct Answer:heureux,happy

      happy

      Correct Answer:inquiet,worried

      worried

      Correct Answer:important,important

      important

      Correct Answer:intelligent,intelligent

      intelligent

      Q4.
      Order the days of the week from the start of the week to the end. Start with Monday.

      1 - lundi
      2 - mardi
      3 - mercredi
      4 - jeudi
      5 - vendredi
      6 - samedi
      7 - dimanche

      Q5.
      Order the words to say 'Friday is my favourite day, without a doubt'.

      1 - le vendredi
      2 - est
      3 - mon jour
      4 - préféré
      5 - sans
      6 - aucun
      7 - doute

      Q6.
      'My birthday is on Tuesday.' Translate this sentence into French.

      Correct Answer: Mon anniversaire est mardi

      6 Questions

      Q1.
      Which word or phrase means 'yesterday'?

      aujourd'hui
      demain
      Correct answer: hier
      la semaine prochaine
      le mois dernier

      Q2.
      '__________ est le meilleur jour, à ton avis?' Which word completes this sentence?

      quelle
      quand
      que
      Correct answer: quel
      qui

      Q3.
      Order the words to say 'Mr Durand is serious but Mrs Durand is funny'.

      1 - monsieur Durand
      2 - est
      3 - sérieux
      4 - mais
      5 - madame Durand
      6 - est
      7 - amusante

      Q4.
      Order the words to say 'I know that your birthday is the 15th of May'.

      1 - je
      2 - sais
      3 - que
      4 - ton
      5 - anniversaire
      6 - est
      7 - le quinze mai

      Q5.
      Order the words to say 'it is cold in January and December'.

      1 - il
      2 - fait
      3 - froid
      4 - en
      5 - janvier
      6 - et
      7 - en décembre

      Q6.
      'Today is the 10th of June.' Translate this sentence into French.

      Correct Answer: Aujourd'hui, c'est le dix juin

      To help you plan your 5 French lesson on: Dates: 'quel' and 'quelle', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...