Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can read and understand a short story in French.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The final consonant of a word is often silent in French. We call this SFC for Silent Final Consonant: dans.
      2. The vowel 'e' is often silent at the end of a word. We call this SFe, Silent Final ‘e’: timide.
      3. Adjectives change spelling based on the gender of the noun they describe.
      4. Most adjectives add an 'e' in the feminine form: perdu, perdue. Some adjectives change spelling: sérieux, sérieuse.
      5. Some adjectives end in an 'e' in both the masculine and feminine forms: calme.

      Keywords

      • SFC - silent final consonant, as in 'dans'

      • SFe - silent final 'e', as in 'timide'

      • Feminine form - form of an adjective that describes a girl, woman or feminine noun

      Common misconception

      Similar to English, you can pronounce the last consonant of a word in French.

      The final consonant of a word is often silent in French: le petit chat. The letters c, r, f and l are exceptions to this rule: le sac neuf.

      Teacher tip

      Print out copies of the story or provide parents with the link to practise at home. Pupils could also act out and film the story for assembly to share with the rest of the school. This could be integrated into a computing or drama lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these sentences means 'she is tall'?

      Il est grand.
      Tu es grand.
      Correct answer: Elle est grande.
      Je suis grand.

      Q2.
      Which of the following sentences is written about a girl?

      Correct answer: Je suis anglaise
      Je suis grand
      Je suis petit
      Je suis présent

      Q3.
      Who is Paul talking to? 'Tu es contente.'

      Yves
      Correct answer: Sophie
      Christian
      Paul

      Q4.
      Translate 'He is absent'.

      Correct Answer: Il est absent

      Q5.
      C'est lundi. Which day of the week is it?

      Correct Answer: Monday

      Q6.
      What is the French for Sunday?

      Correct Answer: dimanche

      6 Questions

      Q1.
      What sort of an animal is 'une souris'?

      Correct Answer: a mouse, mouse

      Q2.
      Which of these words have a silent final consonant (SFC)?

      Correct answer: deux
      sac
      cheval
      Correct answer: trois
      Correct answer: souris

      Q3.
      Which letter sound do we hear at the end of this word? Voiture.

      Correct Answer: r

      Q4.
      Translate 'je suis inquiet'.

      I am happy
      I am calm
      I am lost
      Correct answer: I am worried
      I am quiet

      Q5.
      Match the adjectives.

      Correct Answer:seul,lonely

      lonely

      Correct Answer:calme,calm

      calm

      Correct Answer:prêt,ready

      ready

      Correct Answer:petit,small

      small

      Correct Answer:heureux,happy

      happy

      Correct Answer:sérieux,serious

      serious

      Q6.
      Put the words in order to say what happened to Soura at the end of the day. It means 'I am with my friends'.

      1 - je
      2 - suis
      3 - avec
      4 - mes
      5 - amis

      To help you plan your 5 French lesson on: Story: Soura, la souris, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...