Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Activities at home: 'je fais' and 'il, elle fait'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use singular forms of 'faire' with a range of nouns to express what 'I', 'he' and 'she' do or make at home.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The final letter of a word is often silent in French due to SFCs (silent final consonants) and SFes (silent final 'e's).
      2. The verb 'faire' can mean 'to do, doing' or 'to make, making'.
      3. 'Faire' can be combined with a range of nouns for activities at home. E.g. 'faire le lit' (to make the bed).
      4. 'I do, make' is 'je fais', 'he does, makes' is 'il fait' and 'she does, makes' is 'elle fait'.

      Keywords

      • SFC - silent final consonant: silent letter (d, s, t, x) at the end of a word

      • SFe - silent final ‘e’ at the end of a word

      • Faire - French verb meaning both ‘to do’ and ‘to make’

      Common misconception

      'Faire' means 'to do, doing' in French.

      The verb 'faire' means 'to do, doing' and 'to make, making' in French. 'Je fais le lit. ' (I make the bed). 'Je fais du sport.' (I do sport).

      Teacher tip

      When introducing household activities like 'faire le lit' (to make the bed), using mimes can help students remember any new vocabulary.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the French verb 'faire' mean in English?

      to eat, eating
      Correct answer: to do, to make
      to sing, singing
      to go, going
      to have, having

      Q2.
      How would you say 'I do' or 'I make' in French?

      Correct Answer: je fais

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:faire le lit,to make the bed

      to make the bed

      Correct Answer:faire le ménage,to do the chores

      to do the chores

      Correct Answer:faire les courses,to do shopping

      to do shopping

      Correct Answer:faire le sport,to do sports

      to do sports

      Q4.
      Order the words to say: 'she does the gardening'.

      1 - elle
      2 - fait
      3 - le
      4 - jardinage

      Q5.
      'Le repassage' means 'the ironing'. Write 'he does the ironing' in French.

      Correct Answer: il fait le repassage

      Q6.
      Complete the sentence: 'Elle la vaisselle.'

      Correct Answer: fais

      4 Questions

      Q1.
      Which of these sentences is grammatically correct?

      Je fait le lit.
      Elle fais les courses.
      Correct answer: Il fait le repassage.
      Je faire la cuisine.

      Q2.
      Order the words to say: 'she does the housework every day'.

      1 - elle
      2 - fait
      3 - le
      4 - ménage
      5 - tous
      6 - les
      7 - jours

      Q3.
      Write in English: 'il fait les lits'.

      Correct Answer: he makes the beds

      Q4.
      Write in French: 'she makes the bed'.

      Correct Answer: elle fait le lit

      To help you plan your 6 French lesson on: Activities at home: 'je fais' and 'il, elle fait', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...