Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can form positive and negative sentences with singular forms of 'faire' to describe what I and others do, and don't do, at home.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Numbers 1-31 in French are tricky to remember and so they must be practised regularly.
      2. The verb 'faire' means both 'to do, doing' and 'to make, making'.
      3. 'I do, make' is 'je fais', 'he does, makes' is 'il fait' and 'she does, makes' is 'elle fait'.
      4. Negative sentences in English have 'don't' before the verb. In French we 'sandwich' the verb between 'ne' and 'pas'.
      5. For example: 'je fais le lit' (positive) and 'je ne fais pas le lit' (negative).

      Keywords

      • Negative - expresses negative meaning, showing that something is not true, does not happen or does not exist

      • Ne ... pas - used around a verb to make the sentence negative: je ne fais pas l’activité

      Common misconception

      To make sentences negative in French, you need to put the equivalent of 'don't' before the main verb.

      To make sentences negative in French, you 'sandwich' the main verb between 'ne' and 'pas'. There are two elements which need to be in place. For example: 'je fais le ménage' (positive) 'je ne fais pas le ménage' (negative).

      Teacher tip

      If you have time, this lesson lends itself well to a survey-style 'sondage' activity where students have to find someone in the class who does and doesn't do the six main home activities mentioned in the lesson, as in exercise C3.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match up the numbers.

      Correct Answer:un,1

      1

      Correct Answer:trois,3

      3

      Correct Answer:cinq,5

      5

      Correct Answer:neuf,9

      9

      Correct Answer:sept,7

      7

      Correct Answer:huit,8

      8

      Q2.
      Which of the following is the correct French for the number twelve?

      vingt-deux
      Correct answer: douze
      dix-sept
      deux
      dix-deux

      Q3.
      'Faire' means 'to do'. What is its other meaning?

      Correct Answer: to make, making, to make making, making to make

      Q4.
      Put the following French numbers in the correct ascending order. (Start with the smallest.)

      1 - quatorze
      2 - quinze
      3 - seize
      4 - dix-sept
      5 - dix-huit
      6 - dix-neuf
      7 - vingt

      Q5.
      Which sentence means 'He makes the bed'?

      Elle fait la cuisine.
      Correct answer: Il fait le lit.
      Je fais les courses.
      Il fait le ménage.

      Q6.
      Complete the sentence by filling in the missing verb to say 'I do the cooking'. Je la cuisine.

      Correct Answer: fais

      5 Questions

      Q1.
      Match up the numbers.

      Correct Answer:deux,2

      2

      Correct Answer:cinq,5

      5

      Correct Answer:six,6

      6

      Correct Answer:trois,3

      3

      Correct Answer:sept,7

      7

      Correct Answer:quatre,4

      4

      Q2.
      What does the French verb 'faire' mean?

      to sleep, sleeping
      Correct answer: to do, to make
      to sing, singing
      to dance, dancing

      Q3.
      Put these French numbers in the correct ascending order. (Start with the smallest.)

      1 - onze
      2 - douze
      3 - treize
      4 - quatorze
      5 - quinze
      6 - seize

      Q4.
      Write in French: 'she does the shopping'.

      Correct Answer: elle fait les courses

      Q5.
      Order the words to say: 'I don't do the housework'.

      1 - je
      2 - ne
      3 - fais
      4 - pas
      5 - le
      6 - ménage

      To help you plan your 6 French lesson on: Activities at home: negation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...