Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sports: 'faire' singular persons with sports

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use singular ‘faire’ to express which sports and activities I and others do or make.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSC [tion] is pronounced as in 'attention'. It is an 's' sound, different to the 'sh' sound of 'tion' in English.
      2. The verb 'il fait' usually means 'he does, makes', but it is used with weather in French to mean 'it is'.
      3. To say 'do' with sports use 'faire' + 'de', e.g. 'je fais du sport' ('I do sport').
      4. Remember to use 'faire' + 'un/une' with other nouns, e.g. 'je fais un gâteau' ('I am making a cake').
      5. Remember, to say 'play' with sports use 'jouer' + 'à', e.g. 'je joue au tennis' ('I play tennis').

      Keywords

      • Faire - French verb meaning 'to do, doing' and 'to make, making'

      • Jouer - French verb meaning 'to play, playing'

      Common misconception

      To say 'I do sport' in French, I use 'je fais sport'.

      When using the verb 'faire' with sports we use the preposition 'de' afterwards, e.g. 'I do sport' is 'je fais du sport'.

      Teacher tip

      The context of this lesson about sport is the country of Haïti. Despite limited access to sporting facilities, Haïti has had some success in the Olympics. This is something you may wish to explore in more detail with your students.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'now'?

      main
      Correct answer: maintenant
      mauvais
      mal

      Q2.
      Match the French and English.

      Correct Answer:automne (m),autumn

      autumn

      Correct Answer:enfant (m),child

      child

      Correct Answer:été (m),summer

      summer

      Correct Answer:hiver (m),winter

      winter

      Correct Answer:printemps (m),spring

      spring

      Correct Answer:rue (f),street

      street

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:cacher,to hide, hiding

      to hide, hiding

      Correct Answer:faire,to do, make

      to do, make

      Correct Answer:jouer,to play, playing

      to play, playing

      Correct Answer:gagner,to win, winning

      to win, winning

      Correct Answer:représenter,to represent, representing

      to represent, representing

      Correct Answer:participer,to participate, participating

      to participate, participating

      Q4.
      Order the words to say: 'normally, when it is cold ...'.

      1 - normalement
      2 - quand
      3 - il
      4 - fait
      5 - froid

      Q5.
      Write in English: 'Tu joues à la pétanque ?'.

      Correct Answer: do you play petanque, are you playing petanque

      Q6.
      Write in French: 'I like playing tennis'.

      Correct Answer: j'aime jouer au tennis

      4 Questions

      Q1.
      The French sound [tion] sounds like the English sound ...

      Correct answer: [sion]
      [shion]
      [tion]
      [chion]

      Q2.
      Which sentences are correct?

      Je fais sport.
      Correct answer: Je fais du sport.
      Je fais gâteau.
      Je fais du gâteau.
      Correct answer: Je fais un gâteau.

      Q3.
      Write in English: 'il fait chaud'.

      Correct Answer: it is hot, it is hot weather, the weather is hot

      Q4.
      Write in French: 'you (singular) play tennis'.

      Correct Answer: tu joues au tennis

      To help you plan your 6 French lesson on: Sports: 'faire' singular persons with sports, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...