Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sports: intonation questions with 'quel' and 'quelle'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'quel' and 'quelle' before a range of nouns to ask questions about what I and others are doing.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. French has three words for 'my' and three for 'your'. You have to look at the noun that follows to choose the right one.
      2. For singular masculine nouns, we use 'mon' (my) and 'ton' (your), and for feminine nouns 'ma' (my) and 'ta' (your).
      3. For masculine and feminine plural nouns we use 'mes' (my) and 'tes' (your).
      4. To ask 'which' with a masculine noun, use 'quel': 'Tu joues à quel sport ?' (Which sport do you play?).
      5. To ask 'which' with a feminine noun, use 'quelle': 'Tu fais quelle activité ?' (Which activity do you do?).

      Keywords

      • Quel - 'which' for a masculine singular noun

      • Quelle - 'which' for a feminine singular noun

      Common misconception

      My friend (girl) is 'ma amie' in French.

      Even though 'amie' is feminine in this example, we use 'mon amie' because the word 'amie' starts with a vowel and this makes the pronunciation smoother.

      Teacher tip

      Clémentine and Jean-Michel feature briefly in this lesson and they live in Haïti. You may wish to explore in more detail the cultural elements mentioned about sport in Haïti at the beginning of the 2nd learning cycle.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does 'voyage' mean?

      week
      Correct answer: trip
      fortnight
      Correct answer: journey
      car

      Q2.
      Match the verbs.

      Correct Answer:je fais,I make, I do

      I make, I do

      Correct Answer:je vais,I go

      I go

      Correct Answer:je joue,I play

      I play

      Correct Answer:j'habite,I live

      I live

      Correct Answer:j'aime,I like

      I like

      Correct Answer:je n'aime pas,I don't like

      I don't like

      Q3.
      What does 'gâteau' mean?

      Correct Answer: cake

      Q4.
      Write in English: 'Est-ce que tu joues au foot ?'.

      Correct Answer: Do you play football, Are you playing football

      Q5.
      Write in French: 'it is not nice weather'.

      Correct Answer: il ne fait pas beau, il fait mauvais

      Q6.
      Write in French: 'I don't live in town.'

      Correct Answer: je n'habite pas en ville

      5 Questions

      Q1.
      What does 'ton amie' mean?

      your (male) friend
      Correct answer: your (female) friend
      your (male) friends
      your (female) friends

      Q2.
      Match the French and English.

      Correct Answer:mon,my (masculine singular)

      my (masculine singular)

      Correct Answer:ma,my (feminine singular)

      my (feminine singular)

      Correct Answer:mes,my (plural)

      my (plural)

      Correct Answer:ton,your (masculine singular)

      your (masculine singular)

      Correct Answer:ta,your (feminine singular)

      your (feminine singular)

      Correct Answer:tes,your (plural)

      your (plural)

      Q3.
      Order the words to say: 'Andeep and Sophie are my parents.'

      1 - Andeep
      2 - et
      3 - Sophie
      4 - sont
      5 - mes
      6 - parents

      Q4.
      'Which sport do you play?' - 'Tu joues à sport ?'. Write the correct missing word.

      Correct Answer: quel

      Q5.
      Write in French: 'Which activity do you do?'.

      Correct Answer: Tu fais quelle activité, Quelle activité fais-tu

      To help you plan your 6 French lesson on: Sports: intonation questions with 'quel' and 'quelle', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...